Mesleki Eğitimdeki Son Değişikleklerin İstihdama Katkısının İşverenler Tarafından Değerlendirilmesi

Author:

Year-Number: 2023-62
Yayımlanma Tarihi: 2023-03-29 21:36:14.0
Language : Türkçe
Konu : Eğitim Yönetimi
Number of pages: 2501-2505
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmanın amacı; Samsun ilinde mesleki eğitimin istihdama katkısını değerlendirmektir. Bunun için ilde faaliyet gösteren en az 100 çalışanı bulunan işverenlerle görüşülmüştür. İşverenlerin bilimsel yollarla hazırlanmış görüşme formlarına verdikleri cevaplar incelendiğinde mesleki eğitimin son yıllarda ciddi gelişme kaydettiği görülmüştür. Özellikle 2020 yılından beri uygulanan mesleki eğitim merkezlerinin yaygınlaştırılmasıyla iş dünyasının ihtiyacı olan nitelikli iş gücünü karşılamaya başladığı görülmüştür. Bu uygulama sayesinde hem işverenlerin ihtiyacı olan iş gücü karşılanmıştır hem de yeni istihdam edilen işçiler daha donanımla hale gelmiştir.

Mesleki eğitim merkezlerinin yaygınlaştırılmasıyla elde edilen istihdamın korunması için gerekli olan teşviklerin devam ettirilmesinin gerektiği bütün işverenler tarafından ifade edilmiştir. 6 ay için verilen ustalık telafi eğitim teşviğinin en az 1 yıl verilmesinin doğru olacağı görüşünde işverenler hemfikirdir. Ayrıcı mesleki eğitim merkezleri ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin öğrenciler tarafından daha tercih edilebilir okullar olması için çalışmalar yapılması gerektiği yine işverenler tarafından belirtilmiştir. Bu sayede piyasanın ihtiyacı olan nitelikli iş gücünün karşılanabilmesi daha kolay olacaktır. Piyasa için son derece önemli olan bu okulların atölye ve laboratuvarlarının da teknik olarak geliştirilmesi ve yenilenmesi gerekmektedir. Atölyelerdeki teçhizat ve makinelerin son derece eski oldukları belirtilmiştir. Bu çağın gerisindeki atölye ve laboratuvarla öğrencilerin çağın gerektirdiği niteliklerde yetişmesi mümkün olmamaktadır. Bu değişikliklerin de yapılmasıyla birlikte artık her işletme ihtiyacı olan iş gücü gerekli niteliklere sahip bir şekilde kolayca bulabilecektir.

 

Keywords

Abstract

The aim of this study is to evaluate the contribution of vocational education to employment in Samsun. For this purpose, employers with at least 100 employees operating in the province have been interviewed. When the answers given by the employers to the interview forms prepared in scientific ways have been examined, it has been seen that vocational education has made significant progress in recent years. It has been observed that the business world has started to meet the qualified workforce it needs, especially with the dissemination of vocational training centers that have been implemented since 2020. Thanks to this application, both the workforce needed by the employers has been met and the newly employed workers have become more equipped.

It has been expressed by all employers that the incentives necessary for the protection of employment obtained by the expansion of vocational training centers should be continued. The employers agree that it would be appropriate to give incentives for the compensatory training of mastership for at least 1 year instead of 6 months. In addition, it has been stated by the employers that studies should be carried out to make vocational education centers and vocational and technical Anatolian high schools more preferable by students. In this way, it will be easier to meet the qualified workforce needed by the market. The workshops and laboratories of these schools, which are extremely important for the market, need to be technically developed and renewed. It has been stated that the equipment and machinery in the workshops are extremely old. It is not possible for students to be trained according to the qualifications of this age with the workshops and laboratories behind this age. Thanks to these changes to be done, every business will be able to find the workforce they need with the necessary qualifications easily.

 

Keywords