Öğretmenlerin Görev Yaptıkları Okullara Yönelik Örgütsel Bağlılıkları ile İşle Bütünleşmeleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Author:

Year-Number: 2023-62
Yayımlanma Tarihi: 2023-03-29 21:36:43.0
Language : Türkçe
Konu : Eğitim Yönetimi
Number of pages: 2533-2541
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmada öğretmenlerin görev yaptıkları okullara yönelik örgütsel bağlılıkları ile işle bütünleşmeleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma nicel araştırma yöntemi ve ilişkisel tarama modeline göre desenlenmiştir. Araştırmanın örneklemini 2022-2023 eğitim-öğretim yılının birinci döneminde Çanakkale il merkezindeki kamu ilk ve ortaokullarında görev yapmakta olan 274 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Meyer, Allen ve Smith (1993) tarafından geliştirilmiş ve Dağlı, Elçiçek ve Han (2018) tarafından Türkçe’ye uyarlanmış “Örgütsel Bağlılık Ölçeği” ile Klassen, Yerdelen ve Durksen (2013) tarafından geliştirilmiş ve Yerdelen, Durksen ve Klassen (2018) tarafından Türkçe’ye uyarlanmış “Öğretmenler için İşle Bütünleşme Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizi SPSS v.21 ile gerçekleştirilmiştir. Analizler sonrasında öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarının orta ve işle bütünleşmelerinin yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları ve örgütsel bağlılığı oluşturan boyutlar olan duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık düzeyleri ile işle bütünleşmeleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Bu bağlamda öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarının ve örgütsel bağlılığı oluşturan duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık düzeylerinin artırılması için öğretmenlerin motivasyonlarını artırıcı çalışmalar ve uygulamalar yapılması gerektiği önerilmektedir. Ayrıca örgütsel bağlılık ve işle bütünleşme üzerindeki karşılıklı ilişkiler göz önüne alınarak farklı modelleri içeren nicel araştırmalar ve öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları ile ilgili daha derinlemesine sonuçlar ortaya konulabilmesi açısından da nitel araştırmalar yürütülmesi önerilmektedir.

 

Keywords

Abstract

In this study, the relationship between teachers’ organizational commitment to the schools where they work and their work engagement was examined. The research was designed according to the quantitative research method and the correlational survey model. The sample of the study consisted of 274 teachers working in public primary and secondary schools in Çanakkale city center in the first term of the 2022-2023 academic year. The “Organizational Commitment Scale” developed by Meyer, Allen, and Smith (1993) and adapted into Turkish by Dağlı, Elçiçek, and Han (2018) and the “Engaged Teacher Scale” developed by Klassen, Yerdelen, and Durksen (2013) and adapted into Turkish by Yerdelen, Durksen, and Klassen (2018) were used to collect data in the research. Analysis of the research data was carried out with SPSS v.21. After the analyses, it has been determined that the organizational commitment of the teachers is medium and their work engagement is at a high level. In addition, it has been determined that there is no significant relationship between teachers’ organizational commitment and emotional commitment, continuance commitment and normative commitment levels, which are the dimensions of organizational commitment, and their work engagement. In this context, it is suggested that studies and practices should be carried out to increase the motivation of teachers in order to increase the organizational commitment of teachers and the levels of emotional commitment, continuance commitment and normative commitment that constitute organizational commitment. In addition, it is recommended to carry out quantitative researches including different models by considering the interrelationships on organizational commitment and work engagement, and qualitative research in order to reveal more in-depth results about teachers’ organizational commitment.

 

Keywords