Anadolu’da pek çok yörede günlük giysilerde kullanılmış ve hala kullanılmakta olan % 100 pamuktan üretilmiş, dış yüzü perdahlı, iç yüzü havlı olan üzerine çeşitli desenlerle baskı ile renklendirilmiş kumaşlara divitin-pazen kumaş denir.
Anadolu’ya has olan bu kumaş günümüzün moda anlayışına paralel olarak kullanımı azalmaya başlamıştır.
Bu çalışma ile kullanımı azalmaya başlayan geleneksel desenlere sahip divitin-pazen kumaşlarının, modernize giysilerde de kullanılabileceğini göstermek amaçlanmıştır.
Çalışmada; pamuklu kumaşın tarihçesinden ve divitin-pazen kumaş özelliklerinden söz edilerek divitin-pazen kumaştan üretilen modernize bir yeleğin yapım aşamaları görseller ile sunulmuştur.
The fabrics, which are used in daily clothes in many regions of Anatolia and are still in use, are made of 100% cotton, the outer surface is polished, the inner surface is pile, and the fabrics that are colored by printing with various patterns are called flannel-pazen fabric.
This fabric, which is unique to Anatolia, has started to decrease in parallel with today's fashion understanding. With this study, it is aimed to show that flannelette-pazen fabrics with traditional patterns, the use of which has begun to decline, can also be used in modernized clothes.
In the study; The history of cotton fabric and the characteristics of flannel-pazen fabric are mentioned, and the construction stages of a modernized vest made of flannel-pazen fabric are presented with visuals.