YEREL EKONOMİK KALKINMADA KOBİ’LERİN ROLÜ: NİĞDE ÖRNEĞİ

Author :  

Year-Number: 2020-22
Language : null
Konu :
Number of pages: 130-145
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

KOBİ’lerin yerel ekonomilere ekonomik ve sosyal açılardan bir dizi olumlu etkileri vardır. “Küresel düşün, yerel hareket et.” sözünden hareketle, KOBİ’ler yerel ekonomilerin yerelden kalkınmasında motor görevi yüklenirler. İstihdam yaratmaları, yeni iş kolları doğurmaları, inovasyon yapabilmeleri, fırsat eşitliği sağlayabilmeleri, dış ticarete pozitif katkıları gibi ekonomik katkılarının yanı sıra; kırdan kente göçün önüne set çekmesi ve orta sınıfı güçlendirmesi gibi sosyal etkileri de mevcuttur. KOBİ’lerin yerel ekonomilere can verebilmesi için birtakım stratejileri uygulaması gerekir. Kümelenme, iş geliştirme merkezlerinden destek alma ve üniversitelerin bünyesi içinde bulunan teknoparklar gibi kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde olmaları gerekir. Bu çalışmada Niğde ilinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin yerel ekonomiye ekonomik ve sosyal katkıları analiz edilecektir. Bu bağlamda, KOSGEB tarafından destek programları ile istihdama katkısı, firmalara verilen destekler çalışmada yıllara göre verilmiştir.Özellikle üniversite içindeki teknoparkın ildeki KOBİ’lere girişimcilik, AR-GE ve inovasyon ile piyasalarda rekabet şansını sağlayıp sağlayamayacağı irdelenmiştir.

Keywords

Abstract

SMEs have a number of positive impacts on regional economies, both economically and socially. SMEs are assigned as locomotives in the development of local economies from the local based on the words “think globally, act locally”. In addition to their economic contributions such as creating employment, creating new business lines, being able to innovate, providing equal opportunities, positive contributions to foreign trade; there are also social impacts such as blocking rural to urban migration and strengthening the middle class. In order to give life to local economies by SMEs, it is necessary to apply some strategies. They need to cooperate with institutions and organizations, such as clustering, support from business development centers and technoparks within universities. In this study, the economic and social contributions of SMEs operating in the province of Niğde to the local economy will be analyzed. In this context, the contribution of KOSGEB to employment through support programs and the support given to companies has been given in the study by years. In particular, it has been examined whether the technopark within the university will provide SMEs in the city with entrepreneurship, R&D and innovation, and a chance to compete in the markets.

Keywords


  • 2015-2018 KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı (KSEP). Temmuz 2015, Ankara

  • 2015-2018 KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı (KSEP). Temmuz 2015, Ankara

  • ALÜFTEKİN, N. (2007). Yerel Düzeyde Ekonomik Kalkınmada Tarımsal Ürün İşleyen KOBİ’lerin Rolü:Karaman İli Araştırması. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Doktora Tezi, Ankara.

  • AYDEMİR, B. (2005). Avrupa Birliği’ne Giriş Sürecinde Türkiye’de KOBİ’lere Destek Veren Bir Kuruluş: KOSGEB. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, Cilt:3 Sayı:3.

  • AYDIN, H. İ. Ve YILDIRIM, H. (2013). Kırsal Kalkınmanın Yeniden Yapılanması Sürecinde Yerel Aktörler:Bölgesel Kalkınma Ajansları- Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu. Küresel İktisat ve İşletme Çalışmaları Dergisi (GJEBS), Cilt: 2 Sayı:4.

  • BAYÜLKEN, Y. (2017). Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri (KOBİ’LER). Türkiye Makine Mühendisleri Odası Birliği Oda Raporu, yayın no: MMO/677, Ankara.

  • CANSIZ, M. (2008). Türkiye’de Kobiler ve Kosgeb, Devlet Planlama Teşkilatı. Uzmanlık Tezi, Ankara.

  • CİN, A. (2012). Türkiye’de Kobilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Projesi, Edirne.

  • ÇATAL, M.F. (2007). Bölgesel Kalkınmada Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) Rolü. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 10 Sayı:2, Erzurum.

  • ÇETİN, M. (2005). Endojen Bölgesel Kalkınmaya Farklı Bir Bakış. Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı:24, Kayseri.

  • ÇETİN, M. (2006). Teori ve Uygulamada Bölgesel Sürdürülebilir Kalkınma. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 7 Sayı: 1, Sivas.

  • ÇETİNKAYA, A. ve AY, K. (2017). KOSGEB Girişimcilik Desteklerinin Amacına Ulaşma Düzeyi: Konya İli Araştırması. Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Cilt:17 Sayı: 30. Yıl Özel Sayısı.

  • ERTUĞRUL, E. (1998). Niğde. Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. Uygun Yatırım Alanları Araştırması, Ankara.http://investinnigde.com/kosgeb-destekleri/gelisen-isletmeler-piyasasi-kobi-destek-programi/ E.T. 10.06.2019

  • http://www.kobi.org.tr/index.php/tanimi/stats KOBİ istatistikleri (TÜİK) E.T. 05.05.2019 https://www.ahika.gov.tr/bolgede-yatirim E.T. 10.06.2019

  • https://www.cnnturk.com/ekonomi/turkiye/tanim-degisti-kobilere-8-bin-846-isletme-daha-eklendi E.T. 05.05.2019

  • https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/baglanti/desteklenensektor E.T. 10.06.2019IŞIK, N. BAYSAL, D. ve CEYLAN, O. (2010). Bölgesel Kalkınma Farklılıklarının Giderilmesinde Bir Politika Aracı Olarak Kalkınma Ajansları. Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt:3 Sayı:2, Niğde.

  • İLHAN, S. (2006). KOBİ’ler: Sosyoekonomik Bir Perspektif. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:16 Sayı:2, 269-289, Elazığ.

  • İRAZ, R. (2005). Küresel Rekabet Ortamında Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Ulusal Sosyo-Ekonomik Sisteme Katkıları Açısından Değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:13, Konya.

  • Orta Vadeli Program (2018-2020). Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı, Ankara.

  • ÖNÜT, M. (2010). Türkiye’nin Sanayileşmesinde KOBİ’lerin Rolü, Rekabet Gücü ve Büyüme AçısındanÖnemi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı İktisat Politikası Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

  • ÖZEL, M. (2005). Kentsel Gelişme ve Kentleşme Sürecinde Niğde. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Cilt:2005 Sayı:2, Karaman.

  • SEVİNÇ, A. ve EREN, T. (2016). Bölgesel Kalkınma ve Girişimcilik: Ahiler Kalkınma Ajansı Örneği. Cilt:2 Sayı:1, Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi, Cilt:2 Sayı:1.

  • TR 71 Düzey 2 Bölge Planı 2014-2023. Ahiler Kalkınma Ajansı, Nevşehir.

  • TUTAR, E. ŞENGÜR ve A. GÖKSU, A. (2007). Bölgesel Sermaye Pazarı ve Yerel Ekonomik KalkınmayaOlası Katkısı. Selçuk Üniversitesi Karaman İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Yerel Ekonomiler Özel Sayısı, Karaman.

  • TUTAR, F. ve DEMİRAL, M. (2007). Yerel Ekonomilerin Yerel Aktörleri: Bölgesel Kalkınma Ajansları. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt:2 Sayı 1, Eskişehir.

  • TÜRKAN, Y. ve DEĞİRMENCİ, Ö. (2017). KOSGEB Desteklerinin, Destekleri Kullanan İşletmelerAçısından Değerlendirilmesi ve Bingöl İli Uygulaması. Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:7 Sayı: İktisat Özel Sayısı.

  • TÜRKOĞLU, M. (2002). Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİLER’ in) Bölgesel KalkınmayaEtkileri ve Bölgesel Kalkınmada Kobi Temelli Stratejiler. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Cilt:7 Sayı:1, Isparta.

  • ULUSOY, R. ve AKARSU, R. (2012). Türkiye’de KOBİ’lere Yapılan Destekler ve İstihdam Üzerindeki Etkileri. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Sayı:23.

  • YILMAZ, Z. ve İNCEKAŞ, E. (2018). Türkiye’de İnovasyon ve Bölgesel Kalkınma. Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt:2 Sayı:1, Kırklareli.

  • YÜKSEL, A. (2011). Türkiye’de KOBİ’lerin Banka Kredilerine Erişimi. Devlet Planlama Teşkilatı, Uzmanlık Tezi, Ankara.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics