HESAP İŞİ İĞNE TEKNİĞİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ NAKIŞ MAKİNELERİ İÇİN ACCURATE 4 PROGRAMINDA TASARLANMASI VE UYGULANMASI

Author :  

Year-Number: 2021-38
Language : null
Konu :
Number of pages: 483-489
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Geleneksel Türk nakış tekniklerinden Hesap İşi İğne Tekniği zengin kültürümüzün süsleme unsuru olan işleme (nakış) tekniklerinden birisidir. İplikler sayılarak yapılan bu nakış tekniği geçmişten günümüze değerini koruyarak gelmiştir. Üzerinde bulunduğumuz coğrafya da doğum, yaşam ve ölüm gibi gelenek ve göreneklerimiz de kullanılan hediyelik el sanatları ürünleri bulunmaktadır. Hediyeleşme kültürümüzün en önemli adetlerinden bir tanesidir. Bu törenlerde hediyelik olarak verilen el sanatları ürünleri olan tekstil ürünleri ön planda yer almaktadır. Hediyelik eşya olarak verilen tekstil ürünleri içerisinde örtüler ilk sıradadır. Bu el sanatı ürünlerin üzerinde Anadolu’nun zengin kültürlerinden olan nakış süsleme unsuru olarak kullanılmıştır. Sanayi devriminden sonra toplumlardaki değişim kültürümüzü önemli derecede etkilemiştir. Nakışta da bu etki görülmüş ve makineleşmeye doğru gidilmektedir. Bu araştırmada Hesap İşi İğne Tekniğinin Bilgisayar Destekli Nakış Makineleri İçin Accurate4 Programında Tasarlanması ve uygulanması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda hesap işi iğne tekniklerini bilgisayar ortamında tasarlanıp çok başlı nakış makinesinde uygulamaları yapılarak gerçeğine en uygun şekli ortaya konulması hedeflenmektedir.

Keywords

Abstract

One of the traditional Turkish embroidery techniques; Computed Needle Technique is among the adornment elements of our rich culture. This embroidery technique which is performed counting the threads, has been preserved very well from past to present. In the geography we are in, there are gift handicraft products used in our traditions such as birth, life and death. Giving presents is one of the most important traditions of our culture. In these ceremonies, people usually give each other textile products as handicraft souvenirs. Among these textile products which are given as souvenirs, covers come first. These handicraft products are adorned with embroideries, which are among the rich cultures of Anatolia. The change observed in societies after the industrial revolution has significantly affected our culture. This effect has also been observed on embroideries with a gradual mechanization. In this study, it is aimed to design and apply the Computed Needle Technique in the Accurate4 Program for Computer-Aided Sewing Machines. In line with that purpose, it is aimed to design computed needle techniques in the computer environment, apply them using multihead sewing machines and reveal real-like products.

Keywords


  • Barışta, H. Örcün (1995). Türk İşleme Sanatı Tarihi. (İkinci Baskı) Ankara: Gazi Üniversitesi Mesleki Yaygın

  • Barışta, H. Örcün (1995). Türk İşleme Sanatı Tarihi. (İkinci Baskı) Ankara: Gazi Üniversitesi Mesleki Yaygın Eğitim Fakültesi Yayın No: 1.

  • Demirel, Emine (2016). Kanaviçe ve Assisi: İki Farklı Nakış Türünün İncelenmesi. Uluslararası Türkiye- Çekya İlişkileri Sempozyumu ve Karma Türk Sanatları Sergisi (10 -14 Temmuz 2016), s: 380-337.

  • Erdoğan, Fergül (2006). Bursa İli Gemlik Yöresi Geleneksel Türk İşlemelerinin Renk, Desen, KompozisyonÖzellikleri Yönünden Araştırılması ve Öğretim Analizlerinin Yapılması. Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), Gazi Üniversitesi. Eğitim Bilimleri Enstitüsü. s.11

  • Güldoğan, M. Tuğyan (1989). Beypazarı İlçesi Merkezinde Yapılan Tel Kırma İşi. Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış), Ankara.

  • Odabaşı, Emine ve Özdemir, Melda (2018). Deri Yüzey Süslemede Kullanılan Dival İşi Tekniği İle Yapılmış Bazı Deri Ürünler. Vocational Education, 13 (3), s: 32-51.

  • Onuk, Taciser (1998). Osmanlı Çadır Sanatı. Ankara: Ktb Yayınları.

  • Özcan, T. Fatma (1994). Türk Nakışları Öğretim Yaprakları. Önder Matbaacılık Ltd. Şti. Ankara.

  • Özcan, T. Fatma (Ocak 2000a). Isparta ve Çeşitli Yörelere Ait Geleneksel İşlemeler. G.Ü. Mesleki Eğitim Dergisi, Cilt:2 (Sayı. 1)

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics