Enflasyon, Ekonomik Büyüme ve Mutlu Gezegen Endeksi İlişkisinin G-7 Ülkeleri Açısından Değerlendirilmesi

Author:

Year-Number: 2023-70
Yayımlanma Tarihi: 2023-11-16 00:52:44.0
Language : Türkçe
Konu : Makro İktisat
Number of pages: 3856-3865
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

İktisadi açıdan mutluluk kavramı ilk olarak 1974 yılında Richard Easterlin tarafından “Does Economic Growth Improve the Human Lot? Some Empirical Evidence” isimli çalışmada gelir ile mutluluk arasında ilişkinin ne olduğunu ortaya koymak için incelemiştir. Çalışma sonucunda birçok yazar tarafından araştırmalarında kullanılan “Easterlin Paradoksu” kavramı oluşturulmuştur. Davranışsal iktisadın bir alt dalı olan Mutluluk ekonomisi uluslararası literatürde giderek artan ilgiyle tartışılmakta ve özellikle kamu ekonomisi ve hükümet politikaları ile de yakından ilişkilendirilmektedir. Politikalar izlenirken alınacak kararlar ve uygulamaların daha verimli sonuçlar verebilmesi adına bireyleri mutlu eden değerlerin tespiti de oldukça önem taşımaktadır. Bu önemden hareketle bu çalışmada G-7 ülkeleri için mutluluk ölçütlerinden Mutlu Gezegen Endeksinin kişi başı gelir ve enflasyon ile olan ilişkisi 2006-2020 araştırma dönemi kapsamında panel veri tekniği ile araştırılmıştır.

Yapılan çalışma sonucunda kişi başı gelirdeki yüzde değişme ile yaklaştırılan ekonomik büyüme Mutlu Gezegen Endeksini pozitif; enflasyon ise Mutlu Gezegen Endeksini negatif yönde etkilemektedir. Dolayısıyla G-7 ülkeleri için kişi başı gelir arttıkça ve enflasyon azaldıkça ülkelerin Mutlu Gezegen Endeksi daha yüksek bir değer almaktadır. Ülkeler toplumsal refahı artırabilmek için kişi başına düşen gelirin arıtılması ve enflasyonunun düşürülmesi yönünde çalışmalar yapmalıdır. Hükümetler tarafından kamu harcama kaynaklarının bu iki değişkene kanalize etmesi durumunda en önemli amaçlardan biri olan toplumsal mutluluğu artırmayı sağlayacaklardır.

 

Keywords

Abstract

The concept of happiness in economic terms was first introduced by Richard Easterlin in 1974 in his article “Does Economic Growth Improve the Human Lot?” In the study titled "Some Empirical Evidence", it was examined to reveal what the relationship between income and happiness is. As a result of the study, the concept of "Easterlin Paradox" was created, which is used by many authors in their research. Happiness economics, a sub-branch of behavioral economics, It is discussed with increasing interest in the international literature and is closely associated with public economy and government policies. In order for the decisions and practices to be taken while following the policies to give more efficient results, It is also very important to determine the values ​​that make individuals happy. Based on this importance, in this study, the relationship of Happy Planet Index, which is one of the happiness criteria for G-7 countries, with per capita income and inflation was investigated with panel data technique within the scope of the 2006-2020 research period.

As a result of the study, economic growth approximated by the percentage change in per capita income makes the Happy Planet Index positive; Inflation negatively affects the Happy Planet Index. Therefore, for G-7 countries, as per capita income increases and inflation decreases, the Happy Planet Index of the countries gets a higher value. In order to increase social welfare, countries should work to increase per capita income and reduce inflation. If governments channel public expenditure resources to these two variables, they will ensure increasing social happiness, which is one of the most important goals.

Keywords