ÖRGÜTSEL SAPMA VE ÖRGÜTSEL GÜVEN DAVRANIŞLARI ARASI İLİŞKİLERE YÖNELİK ALAN ARAŞTIRMASI

Author :  

Year-Number: 2015-1
Language : null
Konu :
Number of pages: 51-65
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmada; örgütsel güven algılamaları ile örgütsel sapma davranışları arasında ilişkinin söz konusu olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma ana amacına bağlı olarak sorgulanacak alt amaçları ise; katılımcıların örgütsel güven algıları ve alt bileşenlerinin düzeylerini tespit etmek; katılımcıların örgütsel sapma davranışları ve alt bileşenlerinin düzeylerini tespit etmek; örgütsel güven algılarının örgütsel sapma davranışlarıyla ve iki kavramın alt bileşenleri arasında ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında örgütsel güven algısı ve alt boyutlarının, örgütsel sapma davranışları ve boyutları ile ilişkisinin olup olmadığını belirlemeye yönelik olduğundan, ilişkisel bir model deseni kurgulanmıştır. Bu amaçla, örgütsel güven ve alt boyutları olan yöneticiye güven, iş arkadaşlarına güven ve örgüte güven değişkenleri; örgütsel sapma davranışları ve alt bileşenleri olan örgütsel ve bireysel sapma değişkenleri arasındaki olası ilişkiler irdelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu bankacılık sektöründe çağrı ve operasyon merkezi olarak faaliyet gösteren özel bir banka işletmesinde çalışan toplam 850 çalışan oluşturmaktadır. Veri elde etmek amacı ile Neveu (2004) ve Daboval vd. (1994) tarafından geliştirilmiş ölçek temel alınarak, Atuntaş ve Baykal (2010) tarafından Türkçeye uyarlanan “örgütsel güven ölçeği” ile Robinson ve Bennett (2000) tarafından geliştirilen “Örgütsel Sapma” ölçekleri kullanılmıştır. Toplanan verilerin istatistiki analizinde ise SPSS 21.0 veri analizi programı kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre örgütsel güven ve örgütsel sapma davranışları arasında orta düzeyde istatistiki yönden anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Bu sonuçla birlikte örgütsel güven duygusundaki olumlu algılamaların, örgütsel sapma davranışlarını azaltıcı yönde etkili olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Örgütsel güven algıları ile örgütsel sapma davranışları arasındaki ilişkinin incelendiği çalışmada, örgütsel güven duyguları olumlu olan çalışanlarda örgütsel sapma davranışlarının daha az hissedilmesi beklenen bir sonuç olacağı düşüncesi söz konusu olmaktadır. Bu nedenle Örgütsel güveni destekleyen uygulamaların örgütsel yaşama destek sağlayarak, örgütsel sapma davranışlarının azalmasına da olumlu katkılar sağlayabileceğini söylemek mümkündür.

Keywords

Abstract

In this study; it is aimed to determine whether the relationship between organizational confidence perceptions and organizational deviation behaviors is related or not. The sub goal to be interrogated depending on the main purpose of the works are; To identify the levels of organizational confidence perceptions and subcomponents of participants, To determine organizational deviation behaviors and the levels of subcomponents of participants, It is to reveal whether organizational confidence perceptions are related to organizational deviation behaviors and subcomponents of two concepts. In the scope of study, a relational model design was fictionalized because it was aimed to determine whether the perception of organizational confidence and its sub dimensions were related to organizational deviation behaviors and dimensions. With this aim, the possible relation among confidence to the leader subcomponents of organizational confidence is variable work friends and organizational confidence, organizational behaviors and the variety of confidence of organizational and individual deviation is researched. The research group consists of 850 workers who work as an operation and call centre in a private banking sector. To get data, Neveu (2004) and Daboval et al (1994) scales are taken as a base on this research and the organizational confidence, translated to Turkish by Altuntaş and Baykal (2010) is used while analyzing the data, SPSS 21.0 program is used. According to the findings, it is appear that there is a statistically meaningful moderate relation between organizational confidence and organizational deviation behaviors. With this result, it is understood that the positive perceptions of organizational confidence are effective in lowering the behaviors of organizational deviation. By this research, analyzed the relation between organizational confidence perception and organizational deviation behaviors, it is thought that the organizational deviant behaviors will be an expected result to be felt less in the employees who have positive organizational confidence feelings. For this reason, we can say that the implementation which supports the organizational confidence can have positive contributions to the lowering the organizational deviation behaviors.

Keywords


  • Akıncı, F.S., (2002). Kriminoloji . Beta Yayınları. İstanbul.

  • Akıncı, F.S., (2002). Kriminoloji . Beta Yayınları. İstanbul.

  • Aksoy, M., (2009). “İşletmelerde Örgütsel Güven Anlayışının Algılanması ve DemografikDeğişkenle Açısından Analizi”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

  • Arbak, Y., Şanlı, A., & Çakar, U., (2004). İşyerinde Sapkın Davranış: Akademik Personel Üzerinde Yerel Bir Tanım ve Tipoloji Çalışması, Yönetim Araştırmaları Dergisi, 4 (1).

  • Avcı N., Küçükusta D., ve Tütüncü, Ö., (2007). İşyeri Sapma Davranışı: Konaklama İşletmelerinde Bir Uygulama, Çeşme Ulusal Turizm Sempozyumu.

  • Aquino, K., Galperin, B.L., Bennett, R.C., (2004). “Social status and aggressiveness as moderatorsof the relationship between ınteractional justice and workplace deviance”, Journal of Applied Social Psychology, Vol.34, No:5, 1001-1029.

  • Bagraim, J.F. & Hime, P. (2007) The Dimensionality of Workplace Interpersonal Trust and ItsRelationship to Workplace Affective Commitment. SA Journal of Endustrial Psychology, 3(3): 43- 48.

  • Baron, R.A., & Neuman, J.H., (1996). “Workplace violence and workplace aggression: Evidence on Their Relative Frequency and Potential Causes”, Aggressive Behaviour, Vol.22, No:3.

  • Bayın, G., & Yeşilaydın, G.T., (2014). Hemşirelerde örgütsel sapma davranışının analizi: Bir üniversite hastanesi örneği. İşletme Araştırmaları Dergisi, 6(3).

  • Bennett, R.J., & Robinson, S.L., (2003). The Past, Present, and Future of Workplace DevianceResearch. İçinde J.S. Greenberg (Editör), Organizational Behavior: The State Of The Science,USA: Lawrence Erlbaum Associate.

  • Cope, M., (2003). Yürek Beyin ve El, Çev.: Zülfü Dicleli, BZD Yayıncılık, İstanbul, 200s.

  • De Lara P.Z.M., Tacorontem D.V., & Ting Ding J.M., (2005). “Procedural Justice and WorkplaceDeviance: The Mediating Role of Perceived Normative Conflict in Work Groups”. University of La Rioja Decisiones Organizativas.

  • Deluga, R. J., (1994). “Supervisor Trust Building, Leader- Member Exchange and OrganizationalCitizenship Behaviour”, Journal of Occupational and Organizational Psychology, 67, ss.315-326.

  • Demir, M., (2009). “Konaklama işletmelerinde duygusal zekâ, örgütsel sapma, çalışma yaşamıkalitesi ve işten ayrılma eğilimi arasındaki ilişkinin analizi”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı Doktora Tezi,İzmir.

  • Demir, M. & Tütüncü, Ö. (2010). “İşletmelerinde Örgütsel Sapma ile İşten Ayrılma Bilimi Arasındaki İlişki”, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 21(1).

  • Demir, M., (2009). Konaklama işletmelerinde duygusal zeka, örgütsel sapma, çalışma yaşamı kalitesive işten ayrılma eğilimi arasındaki ilişkinin analizi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı Doktora Tezi, İzmir.

  • Demir, M., (2010). Örgütsel Sapma Davranışının Kontrolünde Duygusal Zekânın Rolü: Konaklama İşletmelerinde Bir Araştırma. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (26).

  • Demircan, N. Ve Ceylan, A., (2003). “Örgütsel Güven Kavramı: Nedenleri ve Sonuçları”, CelalBayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 10(2), ss.139– 150.

  • Demirel, Y., (2008). “Örgütsel Adaletin Yönetici-Çalışan İlişkileri Üzerine Etkisi: Farklı SektörÇalışanlarına Yönelik Bir Araştırma”, SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 9(17), ss.137-154.

  • Dirks, K. T. ve Ferrin, D. L., (2001). “The Role of Trust in Organizational Settings”, Organization Science, 12, ss.450-467.

  • Engizek, S., (2011). “Örgütsel Güven, Örgütsel Bağlılık ve İş Tatmininin Çalışanlar AçısındanAlgısı: Kahramanmaraş Tekstil Sektöründe Bir Araştırma”, Yüksek Lisans Tezi, Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş.

  • Gregory, D. M., Way, C. Y., Lefort, S., Barrett, B. J. ve Parfrey, P. S., (2007). “Predictors ofRegistered Nurses’ Organizational Commitment and Intent to Stay”, Management Review, 32, ss.119–127.

  • Gruys, M.L., & Sackett, P.R., (2003). Investigating the Dimensionality of Counterproductive Work Behavior, Internatıonal Journal of Selectıon and Assessment, Volume: 11, Number: 1.

  • Huff, L. ve Kelley, L., (2003). “Levels Of Organizational Trust In Individualist Versus Collectivist Societies: A Seven Nation Study”, Organization Science, 14(1), ss.81-90.

  • İşcan, O.F. ve Sayın, U., 2010. “Örgütsel Adalet, İş Tatmini ve Örgütsel Güven Arasındaki İlişki”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 24(4), ss.195-216.

  • İyigün, N. Ö., & Çetin, C., (2012). Psikolojik Kontratın Örgütsel Sapma Üzerindeki Etkisi Ve İlaçSektöründe Bir Araştırma-The Impact Of Psychologıcal Contract On Organızatıonal Devıance And A Research In Pharmaceutıcal Sector, Öneri Dergisi, 10(37).

  • İyigün, Ö., (2012). Psikolojik Kontratın Örgütsel Sapma Üzerindeki Etkisi ve Kişilik Özelliklerinin rolü: İlaç Sektöründe Bir Araştırma, İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş.

  • Kath, L. M., Magley, V. J. ve Marmet, M., (2010). “The Role of Organizational Trust in SafetyClimate’s Influence on Organizational Outcomes”, Accident Analysis and Prevention, 42, ss.1488–Kidder, D.L., (2005). Is it who I am, what I can get away with, or what you’ve done to me?: A Multi- Theory Examination of Employee Misconduct, Journal of Business Ethics, 57(4).

  • Kidwell, R.E., Martin, C.L., (2005). The Prevalence (and Ambiguity) of Deviant Behavior at Work,(Ed. Kidwell, R.E. ve Martin, C.L.), In: Managing Organizational Deviance (s.1-37), Sage Publications, USA.

  • Koç, H. ve Yazıcıoğlu, İ., (2011). “Yöneticiye Duyulan Güven ile İş Tatmini Arasındaki İlişki: Kamu ve Özel Sektör Karşılaştırması”, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 12(1), ss.46-57.

  • Koçel, T., (2015). İşletme Yöneticiliği, Beta Yayıncılık, 16. Baskı, İstanbul.

  • Köse, S. G., & Aksu, A., (2013). Okullar İçin Örgütsel Sapma Ölçeği Özet, E-Journal of New World Sciences Academy.

  • Lawrence, T.B. & Robınson, S.L. (2007). “Ain’t Misbehavin: Workplace Deviance as Organizational Resistance”, Journal of Management, 33(3).

  • Liu, Y., Lam, L.W., & Loi, R., (2012). Ethical Leadership and Workplace Deviance: The Role ofMoral Disengagement, Advances in Global Leadership, Volume: 7, Emerald Group Publishing Limited.

  • Lucas, M.G., & Friedrich, J., (2005). Individual Differences in Workplace Deviance and Integrity as Predictors of Academic Dishonesty, Ethics & Behaviour. 15(1).

  • Mantell, M.R., (1994). Ticking Bombs: Defusing Violence in the Workplace, Burr Ridge, III: Irwin Professional Publishing.

  • Mayer, R. C., Davis, J. H. ve Schooonman, F. D., (1995). “An Integrative Model of Organizational Trust”, Academy of Management Review, 20, ss.709-734.

  • Mishra, J. ve Morrissey, M., (2000). “Trust in Employee/ Employer Relationships: A Survey of West Michigan Managers”, Seidman Business Review, 6(1), ss.14-15.

  • Mishraj, M., 1990. “Trust in Employee/Employer Relationships: A Survey Of West Michigan Managers”, Public Personnel Management, 19, ss.443-63.

  • Muafi, J., (2011). Causes and Consequence Deviant Workplace Behavior, International Journal of Innovation, Management and Technology, Volume: 2, Number: 2.

  • Neves, P. ve Caetano, A., (2006). “Social Exchange Processes in Organizational Change: The Roles of Trust and Control”, Journal of Change Management, 6(4), ss.351– 364.

  • Özdaşlı, K. ve Yücel, S., (2010). “Yöneticiye Bağlılıkta Yöneticiye Güvenin Etkisi: Yapısal EşitlikModeli İle Bir Analiz”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11, ss.67-Sydow, J., (1996). "Understanding The Constitution Of İnter-Organizational Trust', Paper SASEConference, University Of Geneva, 12-14 July, 2000. “Understanding The Constitution Of Interorganizational Trust", ss.31-63.

  • Robinson, S.L., & Bennett, R.J., (1995). “A typology of deviant workplace behaviors: A multidimensional scaling study”, Academy of Management Journal, Volume:38.

  • Robinson, S.L., & Bennett, R.J., (2000). Development of a Measure of Workplace Deviance, Journal of Applied Psychology, Volume: 85, Nomber: 3.

  • Sackett, P.R., (2002). The Structure of Counterproductive Work Behaviors: Dimensionality andRelationships With Facets Of Job Performance. International Journal of Selection and Assessment, Volume: 10, Number: 1/2.

  • Spector, P.E., & Fox, S., (2002). An Emotion-Centered Model Of Voluntary Work Behavior SomeParallels Between Counterproductive Work Behavior and Organizational Citizenship Behavior, Human Resource Management Review, 12.

  • Thomas, R.K., (2003). Society and Health Sociology for Health Professionals, Kluwer Academic Publishers, ABD.

  • Tokgöz, E. ve Aytemiz Seymen. O., (2013). “Örgütsel Güven, Örgütsel Özdeşleşme ve ÖrgütselVatandaşlık Davranışları Arasındaki İlişki: Bir Devlet Hastanesinde Araştırma”, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Hakemli Dergisi, 10(39), ss.61-79.

  • Tüzün, İ. K., (2006). “Örgütsel Güven, Örgütsel Kimlik ve Örgütsel Özdeşleşme İlişkisi: Uygulamalı Bir Çalışma”, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

  • Tziner, A., Fein, E.C., Sharoni, G., Bar-Hen, P., & Nord, T., (2010). Constructive Deviance, Leader-Member Exchange, and Confidence in Appraisal: How Do They Interrelate, if at All?. Colegio Oficial de Psicólogos de Madrid. Volume: 26, Number: 2.

  • Vardi, Y., & Wiener, Y., (1996). “Misbehavior in Organizations: A Motivational Framework”. Organization Science, Volume: 7, Number: 2.

  • Zhang, S., Chen, X.P., & Chen, G., (2008). Interpersonal and Collective Group Identities: Differential Contribution to Business Security, Research Paper Sponsored by CIBER 2008 Summer Grant.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics