TARİHİ ÇEVREYİ KORUMADA TARİHİ ÇEVRE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Author :  

Year-Number: 2021-45
Language : Türkçe
Konu :
Number of pages: 2098-2105
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Tarihi çevre bireylere kendi geçmişlerini daha iyi görebilme, onunla bütünleşebilme imkanı tanımakla birlikte, özüne dönmeleri konusunda onlara yardımcı olabilecek ipuçları, çeşitli yaşanmışlıklar da sunmaktadır. Ancak geçmişle bütünleşme konusunda tarihi çevrenin önemli bir işlevi olsa da bugün ne yazık ki pek çok tarihi yapı kentleşme ya da yapılaşma uğruna yok edildiği için böyle bir işlevi yerine getirememektedir. Bu noktada eğitim ve bilinçlendirmenin önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Özellikle tarihi çevrenin korunarak gelecek kuşaklara güven içinde ulaştırılmasını hedefleyen tarihi çevre eğitiminin, bu bağlamda çok önemli bir araç olduğu söylenebilir. Bu çalışmanın amacı, tarihi çevrenin korunmasının gelecek kuşaklar için önemini vurgulayarak, bu korumada tarihi çevre eğitiminin rolü ve önemini ortaya koymaktır. Yapılan çalışmada, örnekleriyle birlikte ele alınan yerleşim merkezlerindeki tarihi değerler tarihi çevre olarak ele alınmıştır.

Keywords

Abstract

While the historical environment provides individuals with the opportunity to see their past better and integrate with it, it also offers clues and various experiences that can help them return to their essence. However, although the historical environment has an important function in terms of integration with the past, unfortunately, many historical buildings cannot fulfill such a function today because they have been destroyed for the sake of urbanization. At this point, the importance of education and awareness is better understood. In this context, it can be said that historical environmental education, which aims to protect the historical environment and deliver it to future generations, is a very important tool. The aim of this study is to emphasize the importance of the protection of the historical environment for future generations and to reveal the role and importance of historical environmental education in this protection. In the study, the historical values in the settlements, which are considered together with their examples, are considered as the historical environment.

Keywords


  • Alkış, S. & Oğuzoğlu, Y. (2005). “İlköğretim Öğrencilerinin Tarihi Çevre Bilgisinin Değerlendirilmesi”,

  • Alkış, S. & Oğuzoğlu, Y. (2005). “İlköğretim Öğrencilerinin Tarihi Çevre Bilgisinin Değerlendirilmesi”, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18 (1): 23-46.

  • Alkış, S. & Oğuzoğlu, Y. (2005). “Ülkemiz Koşullarında Tarihi Çevre Eğitiminin Önemini Ve Gerekliliğini Arttıran Etkenler”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18 (2): 347-361.

  • Arabacıoğlu, P. & Aydemir, I. (2007). “Tarihi Çevrelerde Yeniden Değerlendirme Kavramı”, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi E-Dergisi, 2 (4): 204-212.

  • Asatekin, G. N. (2004). Kültür ve Doğa Varlıklarımız Neyi, Niçin, Nasıl Korumalıyız?, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı DÖSİMM Basımevi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara.

  • Bilgen, Y. (2018). “AVM Yapmak İçin Yakmışlar”. Erişim Adresi: https://www.yenisafak.com/dunya/avm- yapmak-icin-yakmislar-3412061, (12.07. 2021).

  • Büyükakıncı, Y. (2010). “Hava Kirliliğinin Tarihi Eserlere Etkisi Ve Alınması Gereken Önlemler”. Anadolu Bil MYO Dergisi, Sayı: 19: 47-52.

  • Dedehayır, H. (2010). “Yerelden Ulusala Ulusaldan Evrensele Koruma Bilincinin Gelişim Süreci”, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı, İstanbul.

  • Ersen, A. (2012). “Türkiye’de Tarihi Çevre Koruma(Ma) Tarihi Ve Rekonstrüksiyon Üzerine Düşünceler”, Restorasyon Konservasyon Çalışmaları, Sayı:12, ss.3-25.

  • Hatami, M. (2013). “Tarihi Kent Merkezlerinin Koruma Sorunları, Urmiye Tarihi Kent Merkezi Üzerine Bir Araştırma”. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

  • Historic Hawai’i Foundation. (2021). “Helping People Preserve Historic Places”. Erişim Adrtesi: https://historichawaii.org/resource-center-2/why/, (27.06. 2021).

  • Kiper, P. (2004). “Küreselleşme Sürecinde Kentlerin Tarihsel-Kültürel Değerlerinin Korunması-Türkiye- Bodrum Örneği”, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

  • Levent Sarıkaya, Y. (2009). “Tarihi Çevre Koruma Mevzuatına Genel Bir Bakış”. P. Aykaç (Ed.). Tarihi Çevre Koruma ve Planlama içinde (s. 62-67), TMMOB Mimarlar Odası Yayını, Ankara.

  • Omar, M. Z. & Rindam, M. (2011). “The Impact Of Acid Rain On Historical Buildings In Kuala Lumpur, Malaysia”. Design Principles And Practices: An International Journal, 5 (6): 175-191.

  • Ortaylı, İ. (2015). Erişim Adresi: https://twitter.com/ilberortayligsu/status/647126944597864448, (02.06. 2021).

  • Öğer, V. (2002). “Açılış Konuşması”. Türkiye’de Tarihi Kent Dokularının Korunması ve Geleceğe TaşınmasıSempozyumu Kitabı içinde (s. 27-41). Yayına Hazırlayan: N. Beşbaş, M. Sevinç, Kültür Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Yayını: 2933, Ankara.

  • Özbuğutu, E., Karahan, S. & Tan, Ç. (2014). “Çevre Eğitimi Ve Alternatif Yöntemler – Literatür Taraması”. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11 (25): 393-408.

  • Özgünel, C. (1984). “Arkeolojik Alanlarda Koruma ve Onarım”, Mimarlık Dergisi, 22 (3-4): 21.

  • Özteke, H. (2004). “Ortaöğretimde Sanat Eğitimi İle Tarihi Çevre Bilincinin Geliştirilmesi”. Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa.

  • Öztürk, E. ve Erten, S. (2020). “Uluslararası Bir Çevre Eğitimi Programı Olan Yeşil Kutu Projesinin FenBilgisi Öğretmen Adaylarının Çevreye Yönelik Tutumu, Çevre Bilgisi Ve Çevre Dostu Davranışlarına Etkisi”.Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi-ESTÜDAM Eğitim Dergisi, 5 (2): 145-166.

  • Penna, K. N. (2018). “Cultural Heritage As An Educational Base For The Traditional Pillars Of SustainableDevelopment”. Conference Paper, 6th International Conference in Heritage and Sustainable Development. 12-15 June, Granada, Spain.

  • Spork, H. (1992). “Environmental Education: A Mismatch Between Theory And Practice”. Australian Journal of Environmental Education, Vol. 8, pp. 147-166.

  • Şimşek, G. (2014). “Kültürel Miras Ve Yeni Biçimlenme Süreci Üzerine Bir Değerlendirme”. 21. Yüzyılda Eğitim ve Toplum Dergisi, 3 (8): 67-92.

  • Tekeli, İ. (2009). Kültür Politikaları ve İnsan Hakları Bağlamında Doğal ve Tarihi Çevreyi Korumak. Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul.

  • Tunçer, M. (2012). “Avrupa’da Tarihsel Ve Kültürel Çevre Korunması”. Erişim Adresi: http://mehmet- urbanplanning.blogspot.com/2012/02/avrupada-tarihsel-ve-kulturel-cevre.html, (17.07.2021).

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics