Göreve yeni başlayan okul yöneticilerinin karşılaştıkları sorunları belirlemek ve bu sorunlara çözüm getirmek amacıyla yapılan çalışmamızda 2021-2022 ve 2022-2023 eğitim-öğretim yıllarında Samsun ilinde yöneticilik görevine başlayan yöneticilerden 39 tanesi amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Araştırmaya katılan yöneticilere yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmış ve sonuçlar betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir.
Araştırma sonuçlarına göre, yöneticiler en çok tecrübesizlik nedeniyle sorunlar yaşamaktadır. Bunun yanında gereksiz evrak yükü, diğer yöneticilerle yaşanan sorunlar, üstlerin yanlı tutumu, astların yöneticileri kabullenmemesi, öğrenci-veli-öğretmenle yaşanan iletişim sorunları ve ödene sıkıntısı da göreve yeni başlayan yöneticilerin sıklıkla sorun yaşadığı konular olarak belirlenmiştir. Yöneticiler bu sorunlarla başa çıkabilmek için yöneticiler arasından deneyimli güvenilir birini kendilerine mentor olarak seçtiği, her zaman iletişim kanallarını açık tutup sabırlı davrandıkları, sorunlara sakin ve yapıcı bir tutumla yaklaştıkları, düzenli olarak mevzuatı takip ettikleri ve bazı durumlarda son çare olarak yasal işlemlere başvurduklarını ifade etmişlerdir.
Araştırmaya katılan yöneticilerle yapılan görüşme sonrasında; yöneticilere mutlaka deneyimi esas alan eğitimler verilmesi, deneyimli bir yöneticinin mentor olarak yeni yöneticiye atanması, yöneticiliğin öğretmenlikten ayrı profesyonel bir meslek olarak görülmesi, yöneticilerin iletişim konularında eğitimler alarak okulun paydaşlarıyla sık görüşmeler yapmasının sağlanması ve okula gönderilen ödeneklerin arttırılması gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
In our study, 39 of the administrators who started to work as administrators in the 2021-2022 and 2022-2023 academic years in Samsun province were selected by purposeful sampling method in order to identify the problems faced by newly appointed school administrators and to propose solutions to these problems. A semi-structured interview form was applied to the administrators participating in the study and the results were analyzed by descriptive analysis method.
According to the results of the study, the most common problems experienced by administrators were inexperience. In addition, unnecessary paperwork burden, problems with other administrators, prejudiced attitudes of superiors, subordinates' lack of acceptance of administrators, communication problems with students, parents and teachers, and insufficient salaries were also identified as problems frequently experienced by new administrators. The administrators stated that in order to cope with these problems, they selected an experienced and reliable person from among the administrators as a mentor, kept communication channels open and were patient, approached the problems with a calm and constructive attitude, followed the legislation regularly and in some cases resorted to legal remedies as a last resort.
After the interviews with the administrators participating in the research, it was concluded that the administrators should be provided with experience-based trainings, an experienced administrator should be appointed as a mentor to the new administrator, administration should be seen as a professional profession separate from teaching, administrators should receive trainings on communication issues, frequent meetings should be held with the stakeholders of the school and the funds sent to the school should be increased.