Otel Çalışanlarının Algıladıkları Liderlik Tarzının Bireysel Yaratıcılık ve Personel Güçlendirme Düzeyleri Üzerindeki Etkisi: Antalya Örneği

Author :  

Year-Number: 2022-56
Yayımlanma Tarihi: 2022-09-27 20:51:20.0
Language : Türkçe
Konu : Turizm ve Otel İşletmeciliği
Number of pages: 1086-1104
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Hizmetin ve müşteri memnuniyetinin ön planda olduğu otel işletmelerinde, personelin güçlendirilmesi ve yaratıcılık düzeylerinin arttırılması işletmelerin rakip işletmelere karşı fark yaratabilmesi ve sürdürülebilir başarı elde edebilmesi noktasında kilit rol oynayan faktörlerden biridir. Ayrıca çevrenin ve teknolojinin dinamik bir yapıya sahip olması rekabet edebilmenin önemini de her geçen gün daha da arttırmaktadır. Bu çerçevede otel işletmelerinin müşteri memnuniyetini sağlayabilmeleri, müşteri istek ve ihtiyaçlarını zamanında karşılayabilmeleri ve sürdürülebilir başarı elde edebilmeleri de personelin güçlendirilmesi ve yaratıcılıkları ile doğru orantılı olabilmektedir. Personelin güçlendirilmesi ve yaratıcılık düzeylerinin arttırılması birçok etkene bağlı olarak değişim gösterebilmektedir. Bu etkenler arasında en önemli olanlardan bir tanesi liderlerin çalışanlarına karşı benimsemiş oldukları davranışlardır. Bu bağlamda otel işletmesi yöneticilerinin personeli güçlendirecek ve yaratıcılıklarını arttıracak liderlik davranışlarını benimsemeleri gerekmektedir.  Bu kapsamda araştırmanın temel amacı, Antalya’da bulunan beş yıldızlı otel işletmesi çalışanlarının algıladıkları liderlik davranışının bireysel yaratıcılık ve personel güçlendirme üzerindeki etkisini belirlemek ve personel güçlendirmenin çalışanların bireysel yaratıcılık düzeyleri üzerindeki etkisini tespit etmektir. Araştırmanın amacı doğrultusunda Türkiye/ Antalya’da bulunan beş yıldızlı 391 otel işletmesi çalışanından kolayda örneklem yöntemi ile Nisan 2022- Haziran 2022 tarihleri arasında anket yöntemi kullanılarak veri toplanmıştır. Verilerin analizinde frekans, faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda algılanan üretim odaklı, çalışan odaklı ve değişim odaklı liderlik davranışlarının bireysel yaratıcılık ve personel güçlendirme düzeyleri üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda personel güçlendirmenin çalışanların bireysel yaratıcılık düzeyi üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma bulguları doğrultusunda akademiye ve otel yöneticilerine yönelik öneriler sunulmuştur.

Keywords

Abstract

In hotel businesses where service and customer satisfaction are at the forefront, strengthening the personnel and increasing the level of creativity is one of the key factors for businesses to make a difference against competitors and achieve sustainable success. In addition, the dynamic nature of the environment and technology increases the importance of being able to compete day by day. In this framework, hotel businesses' ability to provide customer satisfaction, meeting customer requests and needs in a timely manner, and achieve sustainable success can be directly proportional to the empowerment and creativity of staff. Strengthening the staff and increasing their creativity levels can vary depending on many factors. One of the most important of these factors is the behavior of leaders towards their employees. In this context, hotel business managers should adopt leadership behaviors that will strengthen the staff and increase their creativity. In this context, the main purpose of the research was to determine the effect of perceived leadership behavior of employees of a five-star hotel in Antalya on individual creativity and employee empowerment, and determine the effect of employee empowerment on employees' individual creativity levels. In line with the purpose of the research, data were collected from 391 five-star hotel employees in Turkey/Antalya using the survey method between April 2022 and June 2022 with convenience sampling method. Frequency, factor analysis, correlation and regression analysis were used in the analysis of the data.  As a result of the analyzes carried out, it has been determined that the perceived production-oriented, employee-oriented and change-oriented leadership behaviors have a significant and positive effect on individual creativity and personnel empowerment levels. At the same time, it was concluded that staff empowerment had a significant and positive effect on the individual creativity level of employees. In line with the research findings, suggestions for academia and hotel managers were presented

Keywords


  • 1. Acar, F.T. (2001). “Duygusal Zeka Yeteneklerinin Göreve Yönelik ve İnsana Yönelik Liderlik Davranışları İle İlişkisi: Banka Şube Müdürleri Üzerine Bir Alan Araştırması”, Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • 2. Ağca, Y. & Döven, M. S. (2016). “Liderlik Davranışının Örgütsel Vatandaşlığa ve Alt Boyutlarına Etkisi: Perakende Sektöründe Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(3): 845-864.

  • 3. Akgül, V. (2020). “Gönen Termal Turizm Merkezindeki Otel İşletmelerinde Personel Güçlendirme ve Yaratıcılık İlişkisine Yönelik Bir Uygulama”, Journal of Yaşar University, 15(60): 790-805.

  • 4. Akoğul, E. (2018). “Liderlik Tarzları, Tükenmişlik ve Yaratıcılık İlişkisinin Belirlenmesi: Ankara’da Otel İşletmelerinde Bir Uygulama”, Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2(2): 99-117.

  • 5. Antalya İl Kültür ve Turizm Bakanlığı, https://antalya.ktb.gov.tr [Erişim Tarihi: 20.12.2021]

  • 6. Aktob, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği, https://aktob.org.tr [Erişim Tarihi: 20.12.2021]

  • 7. Aras, G. (2013). “Personel Güçlendirme Yönetiminde Güçlendirici Liderlik Davranışları Uygulaması: Kemer Bölgesi Beş Yıldızlı Otel İşletmeleri Örneği”, Yüksek Lisans Tezi, Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gümüşhane.

  • 8. Armache, J. (2013). “The Benefits of Employees' Empowerment”, Franklin Business & Law Journal, (4): 19-28.

  • 9. Arslan, F. (2019). “Lider Desteğinin Çalışanların Yaratıcılığına Etkisi: Otel İşletmeleri Yiyecek-İçecek Alanlarında Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 24(4): 783-791.

  • 10. Arslantaş, C.C. (2001). “Girişimde Yaratıcılık ve Yenilik”, İÜ İşletme Fakültesi İşletme İktisadi Enstitüsü Yönetim Dergisi, 12(38): 17- 23.

  • 11. Aslan, Z. (2010). “Personel Güçlendirmenin Tükenmişlik Sendromu Üzerine Etkileri: Seyahat Acentalarında Bir Araştırma”, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

  • 12. Ayça, B. (2016). “Otantik Liderlik Davranışının İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılığa Etkisinin İncelenmesi Ve Otel İşletmelerinde Bir Araştırma”, Doktora Tezi, Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • 13. Ayupp, K. & Chung, T. H. (2010). “Empowerment: Hotel Employees' Perspective”, Journal of Industrial Engineering and Management (JIEM), 3(3): 561-575.

  • 14. Balay, R. (2010). “The Organizational Creativity Perceptions of Academic Staff”, Ankara University Journal of Faculty of Educational Sciences (JFES), 43(1): 41-78.

  • 15. Ballı, F. E. & Önder, E. (2019). Çeşitli Değişkenler Açısından Öğretmenlerin Örgütsel Yaratıcılık Algılarının İncelenmesi, 14. Uluslararası Eğitim Yönetimi Kongresi Tam Metin Bildiri Kitabı, İzmir.

  • 16. Barker, D. (2001). “How to Write an Inspiring Creative Brief”, Admap, 419: 1-7.

  • 17. Barron, F. & Harrington, D. M. (1981). “Creativity, Intelligence, and Personality”, Annual Review of Psychology, 32(1): 439-476.

  • 18. Baş, S. M. (2004). “Butik Otellerde Yeni Yönetim Yaklaşımlarının Etkilerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma”, Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • 19. Bildik, B. (2009). “Liderlik Tarzları, Örgütsel Sessizlik ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi”, Yüksek Lisans Tezi, Gebze Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gebze.

  • 20. Büyüköztürk, Ş. (2002). “Faktör analizi: Temel kavramlar ve ölçek geliştirmede kullanımı. Kuram ve uygulamada eğitim yönetimi”, 32(32): 470-483.

  • 21. Büyüköztürk, Ş. (2020). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, Pegem Akademi, Ankara.

  • 22. Cengiz, E.; Acuner, T. & Baki, B. (2007). “Örgütsel Yaratıcılığı Belirleyen Faktörler Arası Yapısal İlişkiler”, 9 Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(1): 98-121.

  • 23. Chalkiti, K. & Sigala, M. (2010). “Staff Turnover in The Greek Tourism Industry: A Comparison Between Insular and Peninsular Regions”, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 22(3): 335359.

  • 24. Choi, S. L.; Goh, C. F.; Adam, M. B. H. & Tan, O. K. (2016). “Transformational Leadership, Empowerment, and Job Satisfaction: The Mediating Role of Employee Empowerment”, Human Resources For Health, 14(1).

  • 25. Çavuş, M.F. (2006). “İşletmelerde Personel Güçlendirme Uygulamalarının Örgütsel Yaratıcılık ve Yenilikçiliğe Etkileri Üzerine İmalat Sanayisinde Bir Uygulama”, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

  • 26. Çavuş, M. F. & Demir, Y. (2010). “Liderlik Tarzının Personel Güçlendirme Üzerine Etkileri”, Üçüncü Sektör Kooperatifçilik, 45(2): 1-14.

  • 27. Çekmecelioğlu, H. G. (2014). “Göreve ve İnsana Yönelik Liderlik Tarzlarının Örgütsel Bağlılık, İş Performansı ve İşten Ayrılma Niyeti Üzerindeki Etkileri”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (28): 21-34.

  • 28. Çekmecelioğlu, H.G. & Eren, E. (2007). “Psikolojik Güçlendirme, Örgütsel Bağlılık ve Yaratıcı Davranış Arasındaki İlişkilerin Değerlendirilmesi”, Yönetim Dergisi: İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü, 18(57): 13-25.

  • 29. Dawson, J. E.; Messe, L. A. & Phillips, J. L. (1972). “Effect of Instructor-Leader Behavior On Student Performance”, Journal of Applied Psychology, 56(5): 369.

  • 30. Demirağ, B. & Çelik, M. (2019). “Lider Davranış Özelliklerinin Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi-The Effect of Leader Behavıor Characterıstıcs On Organızatıonal Context”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(27): 1-21.

  • 31. Derue, D. S.; Nahrgang, J. D.; Wellman, N. E. D. & Humphrey, S. E. (2011). “Trait and Behavioral Theories of Leadership: An Integration and Meta‐Analytic Test of Their Relative Validity”, Personnel Psychology, 64(1): 7-52.

  • 32. Develi, A.; Çavuş, M. F. & Öz, B. (2018). “Psikolojik Personel Güçlendirmeyi Yöneticinin Güç Kaynaklarıyla Açıklamak: Sağlık Sektöründe Bir Araştırma”, İşletme Araştırmaları Dergisi, 10(4): 661-680.

  • 33. Doğanay, A, & Şen, E. (2007). “Liderlik Tarzlarının Çalışanların Bağlılık Seviyesi ve Performansına Etkisi: Başakşehir Belediyesinde Bir Uygulama”, Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, 6(12): 324-348.

  • 34. Ekvall, G. & Arvonen, J. (1991). “Change-Centered Leadership: An Extension of The Two-Dimensional Model”, Scandinavian Journal of Management, 7(1): 17-26.

  • 35. Ekvall, G. (1991). “Change-Centred Leaders: Empirical Evidence of A Third Dimension of Leadership”, Leadership and Organization Development Journal, 12(6): 18-23.

  • 36. Eren, E. & Gündüz, H. (2002). “İş Çevresinin Yaratıcılık Üzerindeki Etkileri ve Bir Araştırma”, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 3(1): 65-84.

  • 37. Erkılıç, E. (2021). “Otantik Liderliğin Örgütsel Vatandaşlık ve Örgütsel Adanmışlık Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi: Trabzon Örneği”, İşletme Araştırmaları Dergisi, 13(2): 1512-1522.

  • 38. Gist, M. E. (1987). “Self-Efficacy: Implications For Organizational Behavior and Human Resource Management”, Academy of Management Review, 12(3): 472-485.

  • 39. Güler, M. & Cinnioğlu, H. (2020). “Otel İşletmeleri Çalışanlarının Algıladıkları Otantik Liderlik Davranışının Psikolojik Sözleşme ve İşten Ayrılma Niyeti Üzerindeki Etkisi: Antalya Örneği”, Türk Turizm Araştırmaları

  • 40. Günay, E. & Köroğlu, A. (2013). “Liderlik Tarzları ve Örgütsel Sessizlik İlişkisi: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma”, Seyahat Ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 10(3): 45-64.

  • 41. Gürbüz, G.; Kumkale, İ. & Oğuzhan, A. (2013). “Bankacılık Sektöründe Personel Güçlendirme Uygulamalarının Örgütsel Bağlılığa Etkisi: Trakya Bölgesi Bankalarında Araştırma”, In International Conference On Eurasian Economics,

  • 42. Hargreaves, A. & Ainscow, M. (2015). “The Top and Bottom of Leadership and Change”, Phi Delta Kappan, 97(3): 42-48.

  • 43. İslamoğlu, A. H. & Alnıaçık, Ü. (2014). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Beta Basım, İstanbul.

  • 44. İştin, A. E. & Taner, B. (2021). “Örgütsel Destek Algısının Hizmet Kalitesine Etkisinde Personel Güçlendirmenin Aracılık Rolü: Konaklama İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma”, Türk Turizm Araştırmaları

  • 45. Janssen, O. & Giebels, E. (2013). “When and Why Creativity‐Related Conflict With Coworkers Can Hamper Creative Employees' Individual Job Performance”, European Journal of Work and Organizational Psychology, 22(5): 574-587.

  • 46. Kalaycı, Ş. (2010). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, Asil Yayınları, Ankara.

  • 47. Kanbur, E. & Özyer, K. (2016). “Çalışanların Bireysel Yaratıcılık Düzeylerinin İç Girişimcilik Performanslarına Etkisi”, Yönetim Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 14(2): 264-275.

  • 48. Karaçetin, M. (2021). “Liderlik Tarzının Dinamik Yeteneklere Etkisi: Batı Akdeniz Mermer İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma”, Doktora Tezi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Burdur.

  • 49. Kara, E. & Çavuş M. F. (2014). “Turizmde Modern Yönetim Uygulamaları”, Akademik Sosyal Araştırmalar

  • 50. Karaman, M. S. (2014). “İşletmelerde Liderliğin Verimlilik Üzerindeki Etkileri ve Ünlü İşletme Lideri Jack Welch’in Liderlik Uygulamalarının Verimlilik Açısından Değerlendirilmesi”, Verimlilik Dergisi, (3): 9-36.

  • 51. Kerse, G. (2013). “Personel Güçlendirme İle Bireyin Yaratıcılık Algısı Arasındaki İlişki: Bankacılık Sektöründe Bir Uygulama”, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.

  • 52. Koçak, O. (2019). “Okul Yöneticilerinin Otantik Liderlik Davranışları İle Öğretmenlerin Örgütsel Vatandaşlık Davranışları ve Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki”, Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.

  • 53. Krog, C.L. & Govender, K. (2015). “The Relationship Between Servant Leadership and Employee Empowerment, Commitment, Trust and Innovative Behaviour: A Project Management Perspective”, SA Journal of Human Resource Management, 13(1): 1-12.

  • 54. Martinaityte, I. & Sacramento, C. A. (2013). “When Creativity Enhances Sales Effectiveness: The Moderating Role of Leader–Member Exchange”, Journal of Organizational Behavior, 34(7): 974-994.

  • 55. Mathisen, G. E.; Einarsen, S. & Mykletun, R. (2012). “Creative Leaders Promote Creative Organizations”, International Journal of Manpower, 33(4): 367-282.

  • 56. Mete, M.; Zincirkıran, M.; Yalçınsoy, A. & Pekcan, A. (2015). “Personel Güçlendirme, Örgütsel Bağlılık ve İş Memnuniyeti İlişkisinin Yapısal Eşitlik Modeli İle İncelenmesi: Turizm Sektöründe Bir Araştırma”, Bartın Üniversitesi İİ BF Dergisi, 6(12): 137-156.

  • 57. Meydan, C.H. & Şeşen, H. (2015). Yapısal Eşitlik Modellemesi Amos Uygulamaları, Detay Yayıncılık, Ankara.

  • 58. Moghimi, S. (2016). “Creativity and Innovation In Hotels and Resorts: The Role of Leadership”, Yüksek Lisans Tezi, College of Business RMIT University, Avustralya.

  • 59. Muchsinati, E. S. & Hawidi, R. M. (2020). “The Factors That Influence The Creativity of Employee in Three Star Hotel”, In International Conference On Management, Accounting, and Economy, 285-289.

  • 60. Nzuve, S. N. & Bakari, T. H. (2012). “The Relationship Between Empowerment and Performance in The City Council of Nairobi”, Problems of Management in The 21st Century, 5, 83-98.

  • 61. Öğüt, A.; Aygen, S. & Demirsel, M. T. (2007). “Personel Güçlendirme İnovasyonu Hızlandırır Mı? Antalya İli Beş”, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2007(3): 163-172.

  • 62. Özdevecioğlu, M & Kanıgür, S. (2009) “Çalışanların İlişki ve Görev Yönelimli Liderlik Algılamalarının Performansları Üzerindeki Etkileri”, KMU İİBF Dergisi, 16: 53-82.

  • 63. Özdemir, Ö. (2016). “Turist Rehberlerinde Personel Güçlendirme Uygulamalarının İş Doyumuna Etkisi”, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.

  • 64. Özer, E. & Özdoğan, O. N. (2019). “Personel Güçlendirmenin İşgörenlerin İş Performansına Etkisi: Afyonkarahisar Örneği”, İşletme Araştırmaları Dergisi, 11(2): 1205-1224.

  • 65. Özer, K. O.; Ergün, Ö. & Okatan, T. (2015). “Personel Güçlendirmenin İş Tatmini Üzerindeki Etkileri: İstanbul Otelcilik Sektörü Araştırması”, Kastamonu Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(4): 104115.

  • 66. Özşahin, M. & Sudak, M. K. (2015). “The Mediating Role of Leadership Styles On The Organizational Citizenship Behavior and Innovativeness Relationship. Journal of Business”, Economics & Finance, 4(3): 443

  • 67. Öztuna, T. A (2010). “Psikolojik Güçlendirmenin Çalışan Motivasyonu Göstergeleri İle İlişkisi ve Bir Uygulama”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • 68. Öztunç, E. (2019). “Liderlik Tarzlarının İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi ve Örgütsel Güvenin Aracı Rolü: Konaklama İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, İstanbul.

  • 69. Peretomode, O. (2012). “Situational and Contingency Theories of Leadership: Are They The Same?”, IOSR Journal of Business and Management, 4(3): 13-17.

  • 70. Proctor, T.; Tan, K. H. & Fuse, K. (2004). “Cracking The Incremental Paradigm of Japanese Creativity”, Creativity and Innovation Management, 13(4): 207-215.

  • 71. Robertson, I.; Gibbons, P.; Baron, H.; Macıver, R. & Nyfield, G. (1999). “Understanding Management Performance”, British Journal of Management, 10(1): 5-12.

  • 72. Sancar, A. (2012). “Personel Güçlendirme Algısı ile Dönüştürücü Liderlik Arasındaki İlişkiler: Kamu Kuruluşunda Bir Araştırma”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

  • 73. Samen, S. (2008). “İşletmelerde Yaratıcılığın Önemi”, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

  • 74. Sarıaltın, H. & Yılmazer, A. (2007). “Orta Kademe Yöneticilerin Güçlendirme Algıları ve Güçlendirme Uygulamasında Üstlendikleri Roller: Adapazarı ve Kocaeli Bölgesi Otomotiv Sektör Örneği”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18: 1-22.

  • 75. Say, K. (2015). “Örgütsel Yaratıcılık Ve Merak Duygusu Arasındaki İlişkinin Ortaokul Öğretmenlerinin Görüşlerine Göre İncelenmesi: Ankara İli Örneği”, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

  • 76. Soydemir, S.; Özdaşlı, K. & Alparslan, A. M. (2014). “Görev-İnsan Odaklı Liderlik Algılamasının Vatandaşa Yönelik Prososyal Hizmet Davranışlarına Etkisi: Kolluk Kuvvetleri Üzerine Bir Araştırma”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16(2): 63-81.

  • 77. Sun, L. Y.; Zhang, Z.; Qi, J. & Chen, Z. X. (2012). “Empowerment and Creativity: A Cross-Level Investigation”, The Leadership Quarterly, 23(1): 55-65.

  • 78. Sürgevil, O.; Tolay, E. & Topoyan, M. (2013). “Yapısal Güçlendirme ve Psikolojik Güçlendirme Ölçeklerinin Geçerlilik ve Güvenilirlik Analizleri”, Journal of Yasar University, 8(31): 5371-5391.

  • 79. Spreitzer, G. M. (1995). “Psychological Empowerment in The Workplace: Dimensions, Measurement, and Validation”, Academy of Management Journal, 38(5): 1442-1465.

  • 80. Şakar, M. (2016). “Okul Yöneticilerinin Liderlik Tarzları İle İşe Olan Yaratıcı Katılımları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • 81. Şenocak, M. (2015). “Duygusal Zeka ve Liderlik Tarzlarının Çalışan Verimliliği Üzerine Etkileri”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • 82. Tandoğan, H.T. (2002). “Dönüştürücü ve İşgörüdürü Liderliğin Kontrol Odağına Bağlı Olarak Personel Güçlendirmeye Etkisi”, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • 83. Tarlan, D. & Tütüncü, Ö. (2001). “Konaklama İşletmelerinde Başarım Değerlemesi ve İş Doyumu Analizi”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(2): 141-163.

  • 84. Taş, A. & Önder, E. (2010). “Yöneticilerin Liderlik Davranışlarının Personel İş Doyumuna Etkisi”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 9(32): 17-30.

  • 85. Tengilimoğlu, D. (2005). “Hizmet İşletmelerinde Liderlik Davranışları ile İş Doyumu Arasındaki İlişkinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”, Gazi Üniversitesi Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, (1): 23

  • 86. Tezci, E. (2002). “Oluşturmacı Öğretim Tasarım Uygulamasının İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Yaratıcılıklarına ve Başarılarına Etkisi”, Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Elazığ.

  • 87. Thomas, K. W. & Velthouse, B. A. (1990). “Cognitive Elements of Empowerment: An “Interpretive” Model of Intrinsic Task Motivation”, Academy of Management Review, 15(4): 666-681.

  • 88. Turan, Y. & Cinnioğlu, H. (2020). “Otel İşletmeleri Çalışanlarının Algıladıkları Liderlik Tarzının Performans Düzeyine Etkisi: Antalya Örneği”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19(39): 1227-1245.

  • 89. TUROFED, Türkiye Otelciler Federasyonu, Https://Www.Turofed.Org.Tr [Erişim Tarihi: 20.12.2021]

  • 90. Ural, A. & Kılıç, İ. (2013). Bilimsel Araştırma Süreci ve Spss İle Veri Analizi, Detay Yayıncılık, Ankara.

  • 91. Uygur, K. & Arabacı, İ. B. (2019). “Lise Öğretmenlerinin Personel Güçlendirme Algıları İle Örgütsel Güven Algıları Arasındaki İlişki: Elazığ İli Örneği”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 16(1): 744

  • 92. Uzun, G. (2005). “Kadın ve Erkek Yöneticilerin Liderlik Davranışları Arasındaki Farklılıklar ve Bankacılık Sektöründe Uygulama”, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

  • 93. Webster, C. (2006). “An Empirical Analysis of The Relationships Between The Interactive Use of Performance Measurement Systems, Creativity and Performance: The Intervening Role of Psychological Empowerment”, in Annual Congress of The European Accountıng, Working Paper, 1-33.

  • 94. Wong, S. & Pang, L. (2003). “Motivators To Creativity in The Hotel Industry Perspectives of Managers and Supervisors”, Tourism Management, 24(5): 551-559.

  • 95. Woodman, R. W.; Sawyer, J. E. & Griffin, R. W. (1993). “Toward a Theory of Organizational Creativity”, Academy of Management Review, 18(2): 293-321.

  • 96. Vurmaz, E. (2016). “Konaklama İşletmelerinde Personel Güçlendirmenin Önemi: İstanbul İli Alan Araştırması”, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

  • 97. Yahşi, Ü. & Özbek, O. (2016). “Gençlik ve Spor Bakanlığı Personelinin Örgüt İklimi Algıları İle Örgütsel Yaratıcılık Düzeyi”, Journal of Human Sciences, 13(3): 6139-6153.

  • 98. Yıldırım, E. (2007). “Bilgi Çağında Yaratıcılığın ve Yaratıcılığı Yönetmenin Önemi”, Selçuk Üniversitesi Karaman İİ BF Dergisi, 12(9): 109-120.

  • 99. Yılmaz, A. (2019). “Personel Güçlendirme ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi: Bir Alan Araştırması”, Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Denizli.

  • 100. Yılmaz, H. (2014). “Bilgi Liderliğinin İşletme Performansı Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi”, Optimum: Journal of Economics & Management Sciences/Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 1(1): 51-68.

  • 101. Yılmaz, Ö. & Eroğluer, K. (2018). “Turizm Sektöründe Personel Güçlendirme ve Güç Mesafesinin İşten Ayrılma Niyeti Üzerindeki Etkisi: Bir Uygulama”, Küresel İktisat ve İşletme Çalışmaları Dergisi, 7(13): 65-81.

  • 102. Yılmaz, H. & Karahan, A. (2010). “Liderlik Davranışı, Örgütsel Yaratıcılık ve İşgören Performansı Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi: Uşak’ta Bir Araştırma”, Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(2): 145-158.

  • 103. Yüksel, Ö. & Erkutlu, H. (2003). “Personeli Güçlendirme”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

  • 104. Zencir, E. (2004). “Bir Liderlik Modeli Olarak Personel Güçlendirme: Ankara’da Bulunan Dört ve Beş Yıldızlı Konaklama İşletmelerinde Bir Araştırma”, Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.

  • 105. Zhang, X. & Bartol, K. M. (2010). “Linking Empowering Leadership and Employee Creativity: The Influence of Psychological Empowerment”, Intrinsic Motivation, and Creative Process Engagement. Academy of Management Journal, 53(1): 107-128.

  • 106. Zhou, Q.; Hirst, G. & Shipton, H. (2012). “Context Matters: Combined Influence of Participation and Intellectual Stimulation On The Promotion Focus–Employee Creativity Relationship”, Journal of Organizational Behavior, 33(7): 894-90 9.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics