Gerçekleştirilen bu araştırma, Üniversite Öğrencilerinin Benlik Ayrımlaşma Düzeyi ile Özgünlük Düzeyi Arasındaki İlişkide Yabancılaşmanın Aracı Rolünün İncelenmesine yöneliktir. İstanbul’da vakıf ve devlet üniversitelerinde bulunan, lisans ve lisansüstü ruh sağlığı alanında çalışan ya da çalışmaya aday öğrenciler araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Örneklem kolayda örneklem yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Çalışma grubunu İstanbul’da eğitim gören 253 kadın ve erkek lisans-lisansüstü öğrencisi oluşturmaktadır. Öğrencilere bir adet kişisel bilgi formu ile birlikte, benlik ayrımlaşma düzeyini belirlemek için Benlik Ayrımlaşma Ölçeği, özgünlük düzeyini belirlemek için Otantiklik Ölçeği ve yabancılaşma düzeyini belirlemek için Yabancılaşma Ölçeği uygulanmıştır. Üniversite öğrencilerinin benlik ayrımlaşması alt boyutlarından Duygusal Tepkisellik ile cinsiyet, baba eğitim durumu ve çalışma durumu, Duygusal Kopma ile cinsiyet, yaş, mezun olunan lise türü, baba eğitim durumu, Ben Pozisyonu ile baba eğitim durumu arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Otantiklik ile cinsiyet, eğitim ve çalışma durumu arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Yabancılaşma ve yabancılaşma alt boyutlarında ise Sosyal Yalıtılmışlık ile cinsiyet, çalışma durumu ve mezun olunan lise türü, Güçsüzlük ile yaş ve eğitim durumu arasında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Yabancılaşma değişkeninin benlik ayrımlaşması ve otantiklik değişkenlerine göre yordanabilirliğini incelemek amacıyla Çoklu Regresyon Analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Benlik Ayrımlaşmasının Yabancılaşmayı pozitif yönde, Otantikliğin ise Yabancılaşmayı negatif yönde yordadığı tespit edilmiştir.
This research is aimed at examining the Mediator Role of Alienation in the Relationship Between Self-Distinction Level and Authenticity Level of University Students. The population of the research is the students working in the undergraduate and graduate mental health field or who are candidates for study at foundation and state universities in Istanbul. The sample was determined using the convenience sampling method. The study group consists of 253 male and female undergraduate-graduate students studying in Istanbul. Along with a personal information form, the Self Discrimination Scale to determine the level of self-differentiation, the Authenticity Scale to determine the level of authenticity, and the Alienation Scale to determine the level of alienation were applied to the students. A significant difference was found between Emotional Responsiveness, which is one of the sub-dimensions of self-differentiation of university students, and gender, father's education and employment status, Emotional Disconnection and gender, age, type of high school graduated, father's education level, I Position and father's educational status. Significant differences were found between authenticity and gender, education and employment status. In the sub-dimensions of alienation and alienation, it was determined that there was a significant difference between Social Isolation and gender, employment status and type of high school graduated, Powerlessness and age and educational status.
Multiple Regression Analysis was conducted to examine the predictability of alienation variable according to self-differentiation and authenticity variables. According to the results obtained, it was determined that Self Discrimination predicted Alienation positively and Authenticity predicted Alienation negatively.