TÜRKİYE’DE KÜRESEL DOĞAN İŞLETMELER ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Author :  

Year-Number: 2021-43
Language : Türkçe
Konu :
Number of pages: 1406-1410
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Son zamanlarda, Born Globals fenomeni firmaların uluslararasılaşma süreçleri ile ilgili birçok makalede vurgulanmıştır. Bu tür firmalar doğdukları andan itibaren veya çok kısa bir süre sonra uluslararası hatta küresel bir yaklaşım benimsiyorlar. Bazı yazarlar bu olguyu geleneksel uluslararasılaşma modellerine güçlü bir karşıtlık olarak görmektedir. Elbette, bu modellerin tezahürlerini, yani firmanın “sudaki halkalar” gibi uluslararasılaştırması gereken, yani coğrafi olarak yavaş ve kademeli bir şekilde aşamalandırılması gereken aşamalar modelini göz önünde bulundurması durumunda doğrudur. pazarlar, pazara giriş modu ve ürün politikası. Bu makale alana üç şekilde katkıda bulunmaktadır: Born Globals hakkında bildirilen ampirik kanıtları özetlemektedir; fenomeni daha derin bir teorik düzeyde yorumlar ve araştırma konusuna yeni bir anlayış kazandırır; ve fenomenin yükselmesi için gerekli ve yeterli koşulların yanı sıra öncülleri hakkında önerilerde bulunur. Bunu yaparken sonuç, Born Globals'in evrimsel düşünceye uygun bir şekilde büyüdüğü yönündedir (Madsen vd.,1997).

Keywords

Abstract

Summary Recently, the phenomenon of Born Globals has been emphasized in many articles on the internationalization processes of firms. Such firms adopt an international or even global approach from the moment they are born or a very short time later. Some authors see this phenomenon as a strong contrast to traditional models of internationalization. Of course, this is true if one considers the manifestations of models, namely the model of stages that the firm must internationalize like “rings in the water”, that is, it must be phased out geographically slowly and gradually. markets, market entry mode and product policy. This article contributes to the field in three ways: it summarizes the empirical evidence reported on Born Globals; interprets the phenomenon at a deeper theoretical level and provides a new understanding of the research topic; and makes suggestions about the antecedents as well as the necessary and sufficient conditions for the rise of the phenomenon. In doing so, the conclusion is that Born Globals has grown in line with evolutionary thinking (Madsen et al., 1997).

Keywords


  • Aydemir, C., Kaya, M. (2007). Küreselleşme Kavramı ve Ekonomik Yönü. Elektronik Sosyal Bilimler

  • Aydemir, C., Kaya, M. (2007). Küreselleşme Kavramı ve Ekonomik Yönü. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 6, Sayı 20,s. 260-282.

  • Avcı, S. (2007). İşletmelerin Uluslararasılaşması ve Küresel markalaşma (Yayınlanmamış yükseklisans tezi), Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

  • Bayar Fırat, (2008), ‘’Küreselleşme Kavramı ve Küreselleşme Sürecinde Türkiye’’, Uluslararası Ekonomik Sorunlar Dergisi, s.25-34, Üçüncü Katip, T.C. Seul Büyükelçiliği.

  • Çavuşgil, S. T., Knight, G. ve Üner, M. M. (2011). Türkiye'de küresel doğan işletmeler, Ankara, Detay Yayıncılık.

  • Doğruluk, M.B. (2021). Uluslararası İlişkiler Disiplininde Küreselleşme Sorunu,6,109-120.

  • Haghıggı, İ. , Albayrak, M. (2016). Küresel Doğan İşletmeler Ve Uluslararasılaşma Süreci, XII. Tarım Ekonomisi Kongresi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Türkiye, Isparta.

  • Kalyoncuoğlu., S. (2010). Küresel Doğan İşletme Kavramı Ve İşletmelerin Küresel Doğmasına Etki Eden Kurucu/Üst Düzey Yönetici Özellikleri Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma, Cilt 12,Sayı 3,s. 1-42.

  • Karra,N., Traceyl,P. (2008). Building the Born Global Firm: Developing Entrepreneurial Capabilities for International New Venture, Cilt 41,Sayı 4,s. 440-458.

  • Kaya, Y. C. A. Ö. M. & Kaya, M. (2007). Küreselleşme Kavramı ve Ekonomik Yönü. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi , 6 (20) , 260-261

  • Knight,G., Çavuşgil,T. (2004).Innovatıon,organizatıonal capabilities,and the born-global firm. Journal of International Business Studies, Cilt 6,Sayı 20,s. 124-141.

  • Madsen,T., Servais,P. (1997).Innovatıon,organizatıonal capabilities,and the born-global firm. Journal of International Business Studies, Cilt 6,Sayı 6,s. 561-583.

  • Öztürk, O. (2014). Marka Yönetimi ve Uluslararasılaşma Süreci (Yayınlanmamış yükseklisans tezi), İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul.

  • Rasmussen, Erik S. and Madsen, Tage Koed (2002), “The Born Global Concept”, 28th European International Business Academy (EIBA) Conference, December.

  • Suojanen, S. (2021). Antecedents and Factors Affectıng Born Global Growth: Fınnısh Born Global CompanıesIn Sılıcon Valley (Yayınlanmamış yükseklisans tezi), Lappeenranta-Lahti University of Technology LUT, School of Business and Management, Firlandiya.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics