FESTİVALLERİN DÜZENLENDİKLERİ DESTİNASYONLARA KATKISININ İNCELENMESİ: NARENCİYE FESTİVALİ ÖRNEĞİ

Author :  

Year-Number: 2019-20
Language : null
Konu :
Number of pages: 1031-1039
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Küresel turizm gelişimine bağlı olarak gidilecek destinasyonlar arasındaki rekabet arttıkça, eşsiz yöresel ürünler ve destinasyonun kültürel miras değerleri turistlerin çekiciliği için giderek daha belirleyici bir faktör haline gelmektedir. Yöresel ürünlerin festival turizmi ile bağının her geçen yıl arttığı gözlemlenmektedir. Destinasyonda ki yöresel ürünler, festival turizmi ile değerlendirilmekte ve bu kapsamda Türkiye’de pek çok etkinlik düzenlenmektedir. Akdeniz iklim ve bitki örtüsüne uygun olarak 2010 yılından itibaren her yıl Mersin ilinde yöresel ürün ve lezzetlerin yer aldığı Narenciye Festivali düzenlenmektedir. Bu çalışmada Narenciye Festivali ele alınarak yöresel ürünlerin tanıtımı ile birlikte destinasyona sağladığı sosyal ve ekonomik etkiler incelenmiştir. Araştırma da nitel araştırma yöntemlerinden yüz yüze görüşme tekniği (mülakat) ile 9 kişinin görüşleri değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler betimsel analize tabi tutularak bulgular ile yorumlanmıştır.

Keywords

Abstract

As the competition among destinations to grow due to global tourism development increases, unique local products and cultural heritage values of destinations become increasingly decisive for tourists' attractiveness. It is observed that the connection of local products with festival tourism increases every year. The destinations of local products, are evaluated with festival tourism and in this regard many events are organized in Turkey. In accordance with the Mediterranean climate and vegetation, every year since 2010, Festival of Narenciye is organized in Mersin with local products and tastes. In this study, the Festival of Narenciye was discussed and the social and economic impacts of the local products to get her with the destination were examined. In there search, the opinions of 9 people were evaluated with face-to-face interview technique (interview), one of the qualitative research methods. The data obtained were subjected to descriptive analysis and interpreted with the findings.

Keywords


  • Akbaba, A. & Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi. Detay Yayıncılık. Ankara.

  • Akbaba, A. & Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi ve Yiyecek Tarihi. Detay Yayıncılık. Ankara.

  • Bezirgan, M., & Çolakoğlu, F. (2017). Festival Kalitesinin Turistlerin Bağlılıklarına Etkisi BurhaniyeDeve Güreşleri Festivali Örneği. Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(2), 74 84.

  • Bormann, F. (2015). Cultural tourism and sustainable development: A case study of the AvatimeAmu(rice) festival in Volta region, Ghana. Global Journal of Human-Social Science: Sociology & Culture, 15(1), 15-20.

  • Cudny, W. (2013). Festival tourism–the concept, key functions and dysfunctions in the context of tourism geography studies. Geographical journal, 65(2), 105-118.

  • Cömert, M., & Çetin, K. (2017). Gastronomi Temalı Yerel Festivaller Üzerine Bir Değerlendirme. Journal of International Social Research, 10(54).

  • Dalgın, T., Atak, O., & Çeken, H. (2016). FestivallerinBir Kırsal Turizm Çekiciliği Olarak Önemi. Journal of International Social Research, 9(47).

  • Doğdubay, M. ve İlsay, S. (2016). Bir İletişim Biçimi Olarak Gastronomi Konulu Festivaller, HakanYılmaz (Ed.), Bir İletişimBiçimi Olarak Gastronomi içinde (s. 169-193). Ankara: Detay Yayıncılık.Erdem, Ö., Mızrak, M., &Aratoğlu, C. (2018). Festivallerin Bölge Turizmine Katkıları veSürdürülebilirliği: Uluslararası Mengen Aşçılık ve. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 228, 245.

  • Ekiz, D. (2015). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Anı Yayıncılık, Ankara.

  • Esu, B. B., &Arrey, V. (2009). Branding cultural festival as a destination attraction: a case study of Calabar Carnival Festival. International Business Research, 2(3), 182-192.

  • Graburn, N. H. (1983). The anthropology of tourism. Annals of tourism research, 10(1), 9-33.

  • Gotham, K. F. (2007). (Re) branding the big easy: tourism rebuilding in post-Katrina New Orleans. Urban Affairs Review, 42(6), 823-850.

  • Houghton, M. (2001), “The Propensity of Wine Festivals to Encourage Subsequent Winery Visitation”, International Journal of Wine Marketing, 13 (3).

  • Kömürcü, G, B. (2013). Etkinlik Turizmi Çeşidi Olarak Festivaller: Bozcaada Yerel Tatlar FestivaliÖrneği. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı. Yüksek Lisans Tezi.

  • Küçük, M. (2013), “Kültür Turizmi Kapsamında Yer Alan Festival Etkinliklerinin Yerel KalkınmayaKatkısı: Uluslararası Beyşehir Göl Festivali Üzerine Bir Araştırma.” Ulusal Kop Bölgesel Kalkınma Sempozyumu, 14-16 Kasım 2013, Konya.

  • Nurse, K. (2001). Festival tourism in the Caribbean: An economic impact assessment. Report preparedfor Inter-American Development Bank.

  • Prentice, R., & Andersen, V. (2003). Festival as creative destination. Annals of tourism research, 30(1), 7-30.

  • Sullivan, D., & Jackson, M. J. (2002). Festival tourism: a contributor to sustainable local economic development?. Journal of SustainableTourism, 10(4), 325-342.

  • Sözer, Vural (1986). Müzik ve Müzisyenler Ansiklopedisi, Atlas Kitabevi: İstanbul.Şencan, H. (2005). Sosyal ve Davranışsal Ölçümlerde Güvenilirlik ve Geçerlilik. 1. Baskı, Ankara: Seçkin Yayıncılık.

  • Tayfun, A., & Arslan, E. (2013). Festival turizmi kapsamında yerli turistlerin Ankara AlışverişFestivali’nden memnuniyetleri üzerine bir araştırma. İşletme Araştırmaları Dergisi, 5(2), 191-206.

  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Seçkin YayıncılıkPolat, S., Polat, S. & Halis, M. (2012). Kent Kimliği Kapsamında Festivallerin Değerlendirilmesi:Uluslararası Altın Safran Film Festivali Örneği. Değişen Dünyada Yerel Yönetimlerin Modernizasyonu Sempozyumu. Kırgızistan

  • Quinn, B. (2006). Problematising ‘festival tourism’: Arts festivals and sustainable development in Ireland. Journal of sustainabletourism, 14(3), 288-306.

  • CNN, (2017). https://edition.cnn.com/travel/article/worlds-best-food-festivals/index.html Erişim Tarihi: 28.09.2019

  • UNWTO, (2019). http://marketintelligence.unwto.org/content/gastronomy-and-wine-tourism Erişim Tarihi: 31.10.2019

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics