ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ DIŞ YERLEŞKELERİNDE GÖREV YAPAN İDARİ PERSONELİN ÖRGÜTSEL ADALET ALGILARI İLE ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Author :  

Year-Number: 2020-26
Language : null
Konu :
Number of pages: 731-746
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmada Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi dış yerleşkelerinde görev yapan idari personelin örgütsel adalet algıları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada anket yöntemi kullanılmıştır. Ankette 5’li Likert Tipi ölçek uygulanmıştır. Anketimize gönüllü olarak 245 kişi katılmış, anketlerin sağlıklı veri temin eden 242 adedi kullanılmıştır. Veriler, “Örgütsel Adalet Ölçeği” ve “Örgütsel Bağlılık Ölçeği” ile toplanmıştır. Araştırma sonucunda örgütsel adalet algısının tüm alt boyutlarında adalet algısının hâkim olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca işgörenlerin örgütsel bağlılığa sahip oldukları ve özellikle de devlet kurumunda çalışıyor olmanın verdiği güven ve gelecek garantisi hissinin örgütsel bağlılığın alt boyutlarından olan devam bağlılığının güçlü çıkmasına neden olduğu görülmektedir.

Keywords

Abstract

In this study, the relationship between organizational justice perceptions and organizational commitment of administrative personnel working in the outer campuses of Zonguldak Bülent Ecevit University was investigated. Questionnaire method was used in the study. A 5-point Likert Type scale was applied in the survey. 245 people voluntarily participated in our survey, 242 of them were used to provide healthy data. The data were collected with "Organizational Justice Scale" and "Organizational Commitment Scale". As a result of the research, it was concluded that the perception of justice is dominant in all sub-dimensions of organizational justice perception. In addition, it is seen that the employees have organizational commitment, and especially the sense of trust and future guarantee provided by working in the state institution causes the continuance commitment, which is one of the sub-dimensions of organizational commitment, to be strong.

Keywords


  • Altınkurt, Y. & Yılmaz K. (2010).“Değerlere Göre Yönetim ve Örgütsel Adalet İlişkisinin

  • Altınkurt, Y. & Yılmaz K. (2010).“Değerlere Göre Yönetim ve Örgütsel Adalet İlişkisininOrtaöğretim Okulu Öğretmenlerinin Algılarına Göre İncelenmesi”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 16(4): 463-485

  • Bakan, İ. (2011). Örgütsel Stratejilerin Temeli: Örgütsel Bağlılık, Kavram, Kuram, Sebep ve Sonuçlar. Gazi Kitabevi, Kahramanmaraş

  • Balay, R. (2000).Yönetici ve Öğretmenlerde Örgütsel Bağlılık. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara

  • Bozkurt, F. (2007). “Denizcilik Sektöründe Çalışan Gemiadamlarının Demografik Özellikleri ileÖrgütsel Bağlılık, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve Algılanan Örgütsel Destek Düzeyi Arasındakiİlişkiyi İncelemeye Yönelik Bir Araştırma”, Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Manisa.

  • Can, H. (2004).Organizasyon ve Yönetim. Siyasal Kitabevi, Ankara

  • Cihangiroğlu, N. & Yılmaz A. (2010). “Çalışanların Örgütsel Adalet Algısının Örgütler için Önemi. Sakarya Üniversitesi İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi”, 19: 195-213

  • Cropanzano, R.& Folger, R. (1991). Procedural Justice and Worker Motivation. In R. Steers and L. Porter (Eds.), Motivation and Work Behavior, New York: McGraw–Hill

  • Çetinel, E. (2008). “Örgütsel Güven ile Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişki Üzerine Bir Örnek Olay” Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya

  • Doğrul, M. A. (2013). “Örgütsel Bağlılık ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Arasındaki İlişki: AfyonMeslek Yüksek Okulu’nda Çalışanlar Üzerinde Bir Araştırma” Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar

  • Eker, G. (2006). “Örgütsel Adalet Algısı Boyutları ve İş Doyumu Üzerindeki Etkileri” Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

  • Erkanlı, H. (2009).”Örgütsel Adalet ve Kültür İlişkisi: Türkiye’de Faaliyet Gösteren Bazıİşletmelerde Karşılaştırmalı Bir Araştırma” Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

  • Greenberg, J. (1990). “Organizational Justice: Yesterday, Today and Tomorrow. Journal of Management”, 16(2): 399-432.

  • Gül, H. (2002). “Örgütsel Bağlılık Yaklaşımlarının Mukayesesi ve Değerlendirilmesi. Ege Akademik Bakış”, 2 (1): 37-56.

  • Güner, A. G. (2015). “Öğretim Elemanlarının Örgütsel Bağlılık Düzeylerinin Değerlendirilmesi:Giresun Üniversitesi Örneği” Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sivas.

  • Hüseyniklioğlu, B. (2010). “Bireysel Değerler ve Örgütsel Bağlılık Düzeyi İlişkisi- Asker HastanesiÇalışanları Üzerinde Bir İnceleme” Doktora Tezi). Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.

  • İnce, M. & Gül H. (2005). Yönetimde Yeni Bir Paradigma: Örgütsel Bağlılık. Çizgi Kitabevi, Ankaraİşbaşı, J. Ö. (2000). “Çalışanların Yöneticilerine Duydukları Güvenin Örgütsel Adalete İlişkinAlgılamalarının Örgütsel Vatandaşlık Davranışın Oluşumundaki Rolü: Bir Turizm Örgütünde Uygulama” Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Antalya.

  • Kahraman, Z. (2017).”Okul Yöneticileri ile Öğretmenlerin Örgütsel Adalet Algıları ve MotivasyonDüzeyleri Arasındaki İlişki” Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ortak Lisansüstü Programları, İstanbul.

  • Kara, M. (2011). “Resmi ve Özel İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin Örgütsel Adalet Algıları” Yüksek Lisans Tezi, Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Şanlıurfa.

  • Kasapoğlu, S. (2014). “İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin İşe Yabancılaşma Düzeyleri ile ÖrgütselAdalet Algıları Arasındaki İlişki” Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul

  • Keleş, H. N. Ç. (2006). “İş Tatmininin Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisine İlişkin İlaç Üretim veDağıtım Firmalarında Yapılan Bir Araştırma” Doktora Tezi), Selçuk Üniversitesi Sosyal BilimlerEnstitüsü, Konya

  • Kılınç, S. (2018). “Sağlık Çalışanlarında Örgütsel Adalet Algısının Duygusal Emek Üzerine Etkisi:Konya İlinde Bir Uygulama” Yüksek Lisans Tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal BilimlerKonyalı, H. (2015). “Kamu Çalışanlarının Tükenmişlik Düzeyleri ile Örgütsel Adalet AlgılarıArasındaki İlişki (Sakarya Sgk Örneği)” Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

  • Laçinoğlu, Z. (2010). “İlköğretim Okulu Öğretmenlerinin Örgütsel Adalet Algıları ile Bazı ÖrgütselDavranışlar Arasındaki İlişki” Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

  • Meyer, J. P.&; Allen, N. J. (1997). Commintment in The Workplace: Theory. Research and Application, Thousand Oaks, Ct: Sage.

  • Mumcu, A. (2014). “Etik İklim ve Algılan Örgütsel Adalet İlişkisi: Tokat İli Bankacılık SektörüÜzerine Bir Araştırma” Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tokat.

  • Özdevecioğlu, M. (2004). “Duygusal Olaylar Teorisi Çerçevesinde Pozitif ve Negatif DuygusallığınAlgılanan Örgütsel Adalet Üzerindeki Etkilerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma.” Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 59(3):182-202.

  • Özen, J. (2001). “Adalet Kuramlarının Gelişimi ve Örgütsel Adalet Türleri”. Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Arkivi, İstanbul Barosu. 5: 107-117.

  • Özkılıçcı, G. (2011). “Örgütsel Adalet Algısı ile Örgütsel İletişim Arasındaki İlişkininBelirlenmesene Yönelik Bir Araştırma” Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Reıchers, A. E. (1985).“A Review and Reconceptualization of Organizational Commitment”.Academy of Management Review, 10 (3): 465-476.

  • Polat, S. & Kazak E. (2014).“Okul Yöneticilerinin Kayırmacı Tutum ve Davranışları ileÖğretmenlerin Örgütsel Adalet Algıları Arasındaki İlişki”. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 20 (1): 71-92.

  • Sabancı, A. (1999). “Ödül Sisteminin İlköğretim Okullarındaki Öğretmenler ve Müdür Yardımcılarıİçin Önem Derecesi, Gereksinimleri Karşılama ve İş Doyumu Sağlama Düzeyi”. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 19: 363–391.

  • Sürgevil, O. (2007). “Çalışma Yaşamında Örgütsel Bağlılık” Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

  • Yanılmaz, B. (2014). “Kamu Personeli Olarak Çalışanlarda Örgütsel Adalet Algısı ve ÖrgütselBağlılık Arasındaki İlişkinin İncelenmesi” Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi Sosyal BilimlerYıldırım, C. M. (2008). “İlköğretim Okulu Öğretmen ve Yöneticilerinin ÖğretmenlerinÖdüllendirilmesine İlişkin Görüşleri”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 56: 663-690.Yousef, D. A. (2000). Organizational Commitment and Job Satisfaction as Predictors of Attitudes Toward Organizational Change in a Non-Western Setting. Personnel Review, 29(5):567-592.

  • (http://tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts&arama=kelime&guid=TDK.GTS.5c1de4c93808d5.05 127549 (Erişim Tarihi: 05.02.2019).)

  • TDK, Türk Dil Kurumu. (www.tdk.gov.tr (http://tdk.gov.tr/index.php?option=com_bts&arama= kelime&guid=TDK.GTS.5c1f3e029a4a37.42639535 (Erişim Tarihi: 05.02.2019).)

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics