PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK VE İŞ YAŞAM KALİTESİ ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ÇALIŞMA

Author :  

Year-Number: 2020-33
Language : null
Konu :
Number of pages: 1940-1950
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Son yıllarda yaşanan hızlı teknolojik değişimler ve artan rekabet ile işletmelerin güçlü insan kaynağına olan talebi artmıştır. İşletmeler çalışanlarının sorunlar karşısında dayanıklı olmalarını arzu etmektedir. Psikolojik sağlamlık bireyin karşılaşmış olduğu yoğun stres, tehdit ve zorluklar karşısında hayatını devam ettirebilme ve ayakta kalabilme gücüdür. Bireyin karşılaşmış olduğu bu zorlukların üstesinden gelebilmesi ve yeni durumlara uyum sağlayabilmesidir. İş yaşam kalitesi bireylerin çalışma koşullarının iyileştirilip yetki ve sorumluluk verilerek daha güvenli bir ortamda memnun, verimli ve yeteneklerini keşfetmiş şekilde çalışmalarının sağlanmasıdır. İşletmeler çalışanları için daha etkin çalışma koşulları oluşturarak onlara yardımcı olabilmekte ve iş yaşam kalitelerini artırmalarına destek sağlayabilmektedir. Bu çalışmanın amacı psikolojik sağlamlık ve iş yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılmasıdır. Bu nedenle Adana ilinde faaliyet gösteren bir işletmenin çalışanları üzerinde araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada veri toplama tekniği olarak anket kullanılmıştır. Toplamda 120 çalışan anketimize geri dönüş yapmıştır. SPSS programı aracılığı ile gerçekleştirilen analizler sonucunda psikolojik sağlamlık ve iş yaşam kalitesi arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki ortaya konulmuştur.

Keywords

Abstract

Due to the rapid technological changes and increasing competition in recent years, the demand for strong human resources of enterprises has increased. Businesses want their employees to be resilient to problems. Psychological resilience is the power of the individual to survive and sustain his/her life in the face of intense stress, threats and difficulties. It is the ability of the individual to overcome these challenges and adapt to new conditions. Work life quality is to improve the working conditions of individuals and to ensure that they work in a safer environment, satisfied, productive and discovered their abilities, by giving them authority and responsibility. Businesses can help them by creating more effective working conditions for their employees and support them to improve their work life quality. The aim of this study is to reveal the relationship between psychological resilience and work life quality. For this reason, a research has been carried out on the employees of a company operating in Adana province. Survey is used as a data collection technique in the study. In total, 120 employees have returned to our survey. As a result of the analyses carried out through the SPSS program, a positive and significant relationship between psychological resilience and work life quality has been determined.

Keywords


  • Akduman, G., Karahan, G., ve Solmaz, M. S. (2018). “İletişim Becerileri Üstünde Empati Ve Psikolojik

  • Akduman, G., Karahan, G., ve Solmaz, M. S. (2018). “İletişim Becerileri Üstünde Empati Ve Psikolojik Sağlamlığın Etkisi.” Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi (FESA), 3(4), 765-775.

  • Alibekiroğlu, P. B., Akbaş, T., Ateş, F. B., ve Kırdök, O. (2018). “Üniversite Öğrencilerinde YaşamDoyumu İle Psikolojik Sağlamlık Arasındaki İlişkide Öz Anlayışın Aracı Etkisi.” Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 27(2), 1-17.

  • Arslan G. (2015). “Psikolojik istismar, Psikolojik Sağlamlık, Sosyal Bağlılık ve Aidiyet Duygusu Arasındaki İlişki.” Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 36: 47-58.

  • Arslan, I. (2018). Sağlık Çalışanlarında İş Yaşam Kalitesinin İş Performansı Üzerine Etkisinde ÖrgütselDesteğin Aracılık Rolü, Okan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Yönetimi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, İstanbul.

  • Aydın, M., ve Egemberdiyeva, A. (2018). “Üniversite Öğrencilerinin Psikolojik Sağlamlık Düzeylerinin İncelenmesi.” Türkiye Eğitim Dergisi, 3(1), 37-53.

  • Aydın, İ., Öncü, E., Akbulut, V. ve Kılıç, S. K. (2019). “Öğretmen Adaylarında Boş Zaman Sıkılma Algısı Ve Psikolojik Sağlamlık İlişkisi.” Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 21(1), 39-53.

  • Bearfield, S. (2003), “Quality of Working Life: Comparing the Perceptions of Professionals and Clerical Salesand Service Workers”, Acirrt-Working Paper-86, September, pp. 1- 22.

  • Block, J. ve Kremen, A. M. (1996). “IQ and egoresiliency: Conceptual and empirical connections and separateness.” Journal of Personality and Social Psychology, 70, 2, 349-361.

  • Çelenk, M. (2019). Konaklama İşletmeleri Çalışanlarında Psikolojik Dayanıklılığın İş Yaşam DengesineEtkisi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir.

  • Çiçek, D. (2005). Örgütlerde Motivasyon Ve İş Yaşam Kalitesi: Bir Kamu Kuruluşundaki YöneticiPersonelin Motivasyon Seviyelerinin Tespit Edilerek İş Yaşam Kalitesinin Geliştirilmesi Üzerine BirAraştırma. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Yayınlanmamış Doktora Tezi, Adana.

  • Dikmetaş, E. (2006). “Hastane Personelinin Çalışma/İş Yaşam Kalitesine Yönelik Bir Araştırma.” Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(2), 169-182.

  • Erarslan, Ö. (2014). Üniversite Öğrencilerinde Psikolojik Sağlamlık İle Depresif Belirtiler Ve YaşamMemnuniyeti Arasındaki İlişkide Benlik Saygısı, Pozitif Dünya Görüşü Ve Umudun Aracı Rolününİncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı Klinik Psikoloji Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara

  • Erat, Ş., Korkmaz, M., Çimen, V., ve Yahyaoğlu, G. (2011). “Hemşirelerin İş Yaşam KalitesininMotivasyona Etkisi.” Uluslararası Hakemli Akademik Spor Sağlık ve Tıp Bilimleri Dergisi, 1(1), 48-76. Erkutlu, H. V. (2015). Pozitif Örgütsel Davranış. Ankara: Akademisyen Kitabevi.

  • Gizir, C. A. (2007). “Psikolojik Sağlamlık, Risk Faktörleri Ve Koruyucu Faktörler Üzerine Bir Derleme Çalışması.” Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 28, 113-128

  • Gürgan, U. (2006). “Yılmazlık Ölçeği (YÖ): Ölçek Geliştirme, Güvenilirlik ve Geçerlilik Çalışması.” Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 39 (2), 45-74.

  • Karaırmak Ö. ve Çetinkaya R.S. (2011). “Benlik Saygısının Ve Denetim Odağının Psikolojik SağlamlıkÜzerine Etkisi: Duyguların Aracı Rolü.” Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi 2011, 4 (35), 30- 43.

  • Kılıç R ve Keklik B. (2012) “Sağlık Çalışanlarında İş Yaşam Kalitesi ve Motivasyona Etkisi Üzerine Bir Araştırma”, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İİBF Dergisi, 14(2):147-160.

  • Kırımoğlu, H., Yıldırım, Y., Çokluk, G.F. (2012). “Türk Antrenörlerinin Yılmazlık Düzeylerinin İncelenmesi.” Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 11 (39), 115-127

  • Korkut Owen, F., Demirbaş Çelik, N., ve Doğan, T. (2017). “Üniversite Öğrencilerinde İyilik HalininYordayıcısı Olarak Psikolojik Sağlamlık.” Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 16(64-Ek Sayı), 1461- 1479.

  • Öntürk, Y. (2019). Akademisyenlere Yönelik Mobbing Davranışları İle İş Yaşam Kalitesi İlişkisininİncelenmesi, Düzce Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi Ve Spor Anabilim Dalı, Doktora Tezi. Düzce

  • Rutter M. (1987). “Psychosocial resilience and protective mechanisms.” Am J Orthopsychiatry. 57 (3). 316-331.

  • Sevgin, M.N. (2019). Dönüşümcü Ve Etkileşimci Liderlik Davranışının İş Yaşam Kalitesi Ve ÖrgütselBağlılık Üzerine Etkisi: Beş Yıldızlı Otel Çalışanları Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi. Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı Mersin.

  • Terzi, Ş. (2006). “Kendini Toparlama Gücü Ölçeğinin Uyarlaması: Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışmaları.” Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 3 (26), 77-86.

  • Toplu D.B. (1999). “Çalışma Yaşamının Kalitesinin Geliştirilmesi: Türkiye’deki Kamu Kurum Arşivleri Örneği”, Türk Kütüphaneciliği,13(3):223-251.

  • Tütüncü, Ö. (2008). “SA 8000 Sosyal Sorumluluk Standardı ile İş Yaşamı Kalitesi Arasındaki İlişki.” Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:10, Sayı:2, 2008

  • Tufan, D. (2019). Psikolojik Sağlamlık: Emekli Özel Harekât Polisleri Örneği, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Adli Psikoloji Anabilim Dalı,Yüksek Lisans Tezi. Ankara

  • Uz Baş, A., ve Yurdabakan, İ. (2017). “Psikolojik Sağlamlık Ve Okul İkliminin Ortaokul ÖğrencilerininYaşam Doyumunu Yordama Gücü.” Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(41), 202-214.

  • Ülker Tümlü, G.,ve Recepoğlu, E. (2013). “Üniversite Akademik Personelinin Psikolojik DayanıklılıkVe Yaşam Doyumu Arasındaki İlişki.” Journal of Higher Education & Science/Yüksekögretim ve Bilim Dergisi, 3(3), 205-213.

  • Walker B, Cheney D, Stage S. (2009). “The Validity And Reliability Of The Self-Assessment And Program Review”, Journal of Positive Behavior Interventions, 11(9): 94–109.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics