İPEK YOLUNDA TİCARET VE TAŞIMACILIK

Author :  

Year-Number: 2021-38
Language : null
Konu :
Number of pages: 568-577
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Ülkeler, çeşitli nedenlerle birbirleriyle ticaret yaparlar. Ticari ürünlere, yollar ve taşıma aracılığıyla sahip olurlar. Bu nedenle ticaret ve taşımacılık birbiriyle ilişki iki alandır. Birinin gelişmesi diğerinin gelişmesine katkı sağlar. Ülkeler ticareti ve taşımacılığı kolaylaştıran, kısaltan ve güvenli yollar oluşturup bu yollara hakim olmak istemişlerdir. İpek Yolu, tarihte uzun yıllar boyunca kullanılan önemli bir ticari bir yol olmuştur. Geçtiği güzergahlar pek çok ülkeyi kapsar. İpek Yolu, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan tarihsel bir değere sahiptir. Çeşitli devletler hakimiyet kurmak istemişse de dünyaya miras kalmış bir değerdir. Günümüzde İpek Yolu’nu tekrar canlandırma girişimleri olmuştur. Bu çalışma ile tarihi önemini koruyan İpek Yolu hakkında bilgi verilecektir. Ayrıca, İpek Yolu’nda ticaret ve taşımacılık konusu incelenecektir.

Keywords

Abstract

Countries trade with each other for a variety of reasons. They acquire commercial products through roads and transportation. Therefore, trade and transportation are two interrelated areas. The development of one contributes to the development of the other. Countries have wanted to establish and dominate the roads that facilitate, shorten and secure trade and transportation. The Silk Road has been an important commercial route used for many years in history. The routes it passes cover many countries. The Silk Road has historical value in social, cultural and economic terms. Although various states wanted to establish domination, it is a value inherited to the world. Today, there have been attempts to revive The Silk Road. With this study, information will be given about The Silk Road, which preserves its historical importance. In addition, the issue of trade and transportation on The Silk Road will be examined.

Keywords


  • Alkan, N. (2006). “15. ve 16. Yüzyıllarda İran İpek Yolu’nda Kervanlar”, Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat

  • Alkan, N. (2006). “15. ve 16. Yüzyıllarda İran İpek Yolu’nda Kervanlar”, Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(11):141-157.

  • Andrea, A.J. (2014). “The Silk Road in World History: A Review Essay”, Asian Review of World Histories, 2(1):105-127.

  • Bakırcı, M. (2014). “Coğrafi Açıdan Anadolu’nun Tarihi Ulaşım Ağı ve İpek Yolu”, Avrasya Etüdleri, 45(1):63-86.

  • Çakan, V. (2007). Dünden Bugüne İpek Yolu: Beklentiler ve Gerçekler Uluslararası Sempozyumu BildirilerKitabı, Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul.Çetin, E. (2014). “Franz Taeschner’in Muhtelif Devirlerde Anadolu’nun Yolları ve Cihan Münakalatına Nazaran Vaziyeti İsimli Eseri Üzerine Notlar”, Tarih Okulu Dergisi, 7(17):321-343.

  • Çoban, H. (2013). “Anadolu’nun Tarihi Coğrafyası ve Anadolu Uygarlıklarına Etkisi”, Cappadocia Journal of History and Social Sciences, (1):28-35.

  • Deniz, T. (2016). “Yeni Umutların Işığında Tarihi İpekyolu Coğrafyası”, Marmara Coğrafya Dergisi,Durukan, M. (2015). “Geç Antik Çağ’da Doğu Akdeniz’deki Ekonomik Gelişmenin Nedenleri: İpek Yolu ve Baharat Yolu’nun Rolü, LR1 Amphoraları ve Kilikia’daki Diğer Kanıtlar”, Adalya, (18): 237-258.

  • Günel. G. (2016). “İpek Yolu ve Anadolu’da Kervan Yolları”, Türk Yurdu, 105(342).

  • Hacıahmetoğlu, G. “Demir İpek Yolu Projesi ve Türkiye’ye Yönelik Bir Swot Analizi”, TURAN-SAM,Haksöz, Ç.; Seshadri, S. & Iyer, A.V. (2014). İpek Yolunda Tedarik Zinciri Yönetimi, (Çev.: Neşenur Domaniç Avhan), Scala Yayıncılık, İstanbul.

  • Kan, K. (2007). Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi Bildiriler Kitabı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Ankara.

  • Küpeli, Ö. (2008). Prof. Dr. Necmi Ülker’e Armağan, Meta Basım, İzmir.

  • Pamuk, B. (2007). “İpek Yolu Ticareti ve Erzurum”, Tarih İncelemeleri Dergisi, 22(2):125-143.Şahin, V. (2014). “Lojistik Coğrafyası Üzerine Bir Değerlendirme”, Marmara Coğrafya Dergisi, (29):344-362.Taşağıl, A. (2007). Dünden Bugüne İpek Yolu: Beklentiler ve Gerçekler Uluslararası Sempozyumu BildirilerTezcan, M. (2014). “İpek Yolu’nun İran Güzergahı ve İpek Yolu Ticaretine İran Engellemesi”, Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, (3):96-123.

  • Yıldırım, K. (2016). “İpek Yolu Mefhumundaki Doğrular ve Yanlışlar” (Ed. Fahri Atasoy), Yükselen İpek Yolu-2. Cilt, ss.291-301, Epamat, Ankara.

  • Yükçü, S. & Atağan, G. (2011). “Ortadoğu’da Zaman Tünelinde Ticaret”, Muftav Dergisi, (1):86-109.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics