İNFORMAL İLETİŞİMİN KURUMSAL BAĞLILIK ÜZERİNDE ETKİSİ: ALANYA’DAKİ 5 YILDIZLI OTEL ÇALIŞANLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME

Author :  

Year-Number: 2021-45
Language : null
Konu :
Number of pages: 1946-1959
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Globalleşen dünya konjonktüründe kurumların amaç ve hedeflerini gerçekleştirmesinde ve devamlılıklarını sağlamalarında insan kaynağı kilit rol oynamaktadır. Örgütler içerisindeki insan kaynağının birbirleri ile olan iletişimleri de kurumlarına olan bağlılıklarını önemli derece etkilemektedir. Bu araştırmada farklı kültürlerin bir arada çalışmalarını sürdürdüğü konaklama sektöründeki otel çalışanlarının informal iletişim sürecinin kurumlarına olan bağlılıklarına olan etkisi incelenmiştir. Alanya’da faaliyet gösteren 5 yıldızlı oteller evreninde gerçekleşen araştırma daha kurumsal bir yapı olarak düşünüldüğünden tüm departmanların ayrıştırılmış olması sebebiyle tercih edilmiştir. Hizmet sektörü olması nedeniyle müşteri odaklı çalışılması işveren ve iş gören açısından beklentilerin de farklılaşmasının önünü açmaktadır. Alanya’daki 91 otel üzerinde gerçekleştirilen incelemeye toplamda 401 katılımcının verileri dikkate alınarak araştırma yapılmıştır. İstatistiksel analizler için SPSS 24,0 programı kullanılarak veriler analiz edilmiştir. Araştırma sonucuna göre kurumsal içerisinde iş görenler arasında kurulan informal iletişimin kurumlarına olan bağlılıkları oluşturulan demografik özellikler, İnformal İletişim ve Kurumsal Bağlılık Ölçekleri ve alt boyutları ile ele alınmıştır. Ortaya çıkan bulgular ilgili tablolar ve şekiller ile sonuçlandırılarak açıklanmıştır.

Keywords

Abstract

In the globalizing world conjuncture, human resources play a key role in achieving the goals and objectives of institutions and ensuring their continuity. The communication of human resources within organizations with each other also significantly affects their commitment to their institutions. In this research, the effect of the informal communication process of hotel employees in the accommodation sector, where different cultures continue to work together, on their commitment to their institutions was examined. The research, which was carried out in the universe of 5-star hotels operating in Alanya, was preferred because all departments were separated since it was considered as a more institutional structure. Since it is a service sector, customer-oriented work paves the way for the differentiation of expectations in terms of employers and employees. The research was carried out by taking into account the data of 401 participants in total for the study carried out on 91 hotels in Alanya. For statistical analysis, the data were analyzed using the SPSS 24.0 program. According to the results of the research, the commitment of the informal communication established between the employees within the institution to their institutions was discussed with the demographic characteristics, Informal Communication and Institutional Commitment Scales and their sub-dimensions. The resulting findings are explained by concluding with the relevant tables and figures.

Keywords


  • Bakan, İ. ve Büyükmeşe, T. (2004). Örgütsel İletişim İle İş Tatmini Unsurları Arasındaki İlişkiler: Akademik

  • Bakan, İ. ve Büyükmeşe, T. (2004). Örgütsel İletişim İle İş Tatmini Unsurları Arasındaki İlişkiler: AkademikÖrgütler İçin Bir Alan Araştırması. Akdeniz Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi, 4(7), 1- 30.

  • Bektaş, M. ve Erdem, R. (2015). Örgütlerde İnformal İletişim Süreci: Kavramsal Bir Çerçeve. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(1), 125-139.

  • Demirel, Y., Seçkin, Z. ve Özçınar, M. F. (2011). Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20(2), 33-48.

  • Eğinli, A. T. ve Bitirim, S. (2008). Kurumsal Başarının Önündeki Engel: Zehirli (Toksik) İletişim. Selçuk İletişim, 5(3), 124-140.

  • Erol, Y. ve Akyüz, M. (2015). Dünyanın En Eski Medyası: Dedikodunun Örgüt Düzeyindeki İşlevleri Ve Algılanışı: Sağlık Örgütlerinde Bir Alan Araştırması. Journal of World of Turks, 7(2), 149-166.

  • Gall, M. D., Walter R., B. ve Joyce P., G. (1996). Educational research: An introduction. Longman Publishing.Karcıoğlu, F., Timuroğlu, M. K. ve Çınar, O. (2009). Örgütsel İletişim ve İş Tatmini İlişkisi -Bir Uygulama-. Yönetim: İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Dergisi(67), 59-76.

  • Koç, H. (2009). Örgütsel Bağlılık ve Sadakat İlişkisi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 8(28), 200-211.

  • Mert, İ. S., Bekmezci, M. ve Eroğluer, K. (2019). Gayri Resmi İletişimin Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi. Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi, 7(1), 1-27.

  • Mızrak, K. C., Türk, A. ve Cevher, M. F. (2020). İşletmelerde İnformal İlişkilerin Yönetilmesine Farklı BirBakış Açısı: Havacılık Sektöründe Bir Uygulama. Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(1), 29-44.Özsoy, S. A., Ergül, Ş. ve Bayık, A. (2001). Bir Yüksekokul Çalışanlarının Kuruma Bağlılık. Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi, 17(3), 1-16.

  • Solmaz, B. (2006). Söylenti ve dedikodu yönetimi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 565- 575.

  • Sungur, E. ve Toksü, F. (2010). İç İletişim “İçerde” Kalabilir mi? Online İletişim Ortamlarının Kurum İçi İletişim İçin Oluşturduğu Fırsat ve Tehditler. İnternational Conference on New Media, 28-30.

  • Şengöz, M. (2019). Çalışanların Liderlik Algısı ve Örgütsel Bağlılıkları Arasındaki İlişki. Ankara: Astana Yayınları.

  • Teker, C., Çavmak, D. ve Söyler, S. (2019). İnformal Grupların Çalışan Algıları ÇerçevesindeDeğerlendirilmesi: Bir Sağlık İşletmesi Uygulaması. International Anatolia Academic Online Journal Social Sciences Journal, 5(2), 104-115.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics