TÜRKİYE’DE STEM EĞİTİMİNİ UYGULAYAN FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENLERİNİN KULLANDIKLARI YÖNTEMLERİN İNCELENMESİ

Author :  

Year-Number: 2021-47
Language : null
Konu :
Number of pages: 2508-2516
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

21.Yüzyılda Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik alanlarında sorgulayıcı, üretici ve yaratıcı bireylere olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bahsi geçen donanımlara sahip olan bireyleri yetiştirmenin temelinde eğitim sistemini, öğrenciyi, öğretmeni geliştirmek yatar. Bu noktada ön planda olan STEM eğitiminin amacına ulaşması için kullanılan yöntem ve teknikler hayati bir öneme shiptir. Gerçekleştirilen bu çalışmasının amacı Fen Bilimleri Öğretmenlerinin fen konuları ve bu konuları kapsayan konu alanlarında kullandıkları yöntem ve tekniklerin belirlenmeye çalışılmasıdır. Bu çalışma kapsamında 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Türkiye’nin farklı şehirlerinde bulunan STEM’i sınıflarında aktif olarak kullanan 145 Fen Bilimleri öğretmeninin STEM eğitimiyle alakalı fikirleri ve kullandıkları yöntem ve teknikler oluşturulan görüş formu ile ele alınmıştır. Bu çalışma Nitel araştırma metodlarından fenomoloji deseni kullanılarak yürütülmüştür. Çalışma neticesinde öğretmenlerin STEM farkındalıklarının yüksek olduğu fakat benzer fen bilimleri konularında kullandıkları yöntem ve tekniklerde bölgesel farklılıklar olduğu saptanmıştır. Bunun sebebi olarak da öğretmenlerin bulundukları bölgelerdeki öğrencilerin hazırbulunuşlukları, okullardaki alt yapısal farklılıklar ve öğretmenlerin geçmiş deneyimleri etkili olabilmektedir.

Keywords

Abstract

In the 21st century, the need for questioning, productive and creative individuals in the fields of Science, Technology, Engineering and Mathematics is increasing day by day. The basis of raising individuals who have the aforementioned equipment lies in improving the education system, students and teachers. At this point, the methods and techniques used for STEM education, which is at the forefront, are of vital importance. The aim of this study is to try to determine the methods and techniques used by Science Teachers in science subjects and subject areas covering these subjects. Within the scope of this study, the ideas and methods and techniques used by 145 Science teachers, who actively use STEM in their classrooms in different cities of Turkey in the 2018-2019 academic year, were discussed with the formed opinion form. This study was carried out using the phenomenology design, which is one of the qualitative research methods. As a result of the study, it was determined that the STEM awareness of the teachers was high, but there were regional differences in the methods and techniques they used in similar science subjects. The reason for this is the readiness of the students in the regions where the teachers are located, the infrastructural differences in the schools and the past experiences of the teachers.

Keywords


  • Barrows, H.S. 1986. A taxonomy of problem-based learning methods. Medical Education, 20(6): 481-486.

  • Barrows, H.S. 1986. A taxonomy of problem-based learning methods. Medical Education, 20(6): 481-486.

  • Fullan, M. ve Pomfret, A. (1977). Research on curriculum and instruction implementation. Review of Educational Research. 47(1), 335-397

  • Karasu Avcı, E., Ketenoğlu Kayabaşı, Z.E. 2019. Sınıf öğretmenlerinin derslerinde kullandıkları yöntem vetekniklere ilişkin görüşleri: Bir olgubilim araştırması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34(4): 926-942.

  • LeComple, M.D., Goetz, J.P., 1982. Problems of Reliabity and Validity in Ethnographic Research. Review of Educational Research, 52(1): 31-60.

  • Marulcu, İ. ve Sungur, K. 2012. Fen bilgisi öğretmen adaylarının mühendis ve mühendislik algılarının veyöntem olarak mühendislik-dizayn bakış açılarının incelenmesi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 12: 13-23.

  • Merriam, S.B, 2013. Qualitative Research and Case Study Applications in Education. Texas, A&M University OECD. 2017. Education at a Glance 2017: OECD Indicators. Paris: OECD Publishing.

  • TÜSİAD. 2014. STEM alanında eğitim almış işgücüne yönelik talep ve beklentiler araştırması. Erişim adresi:https://www.tusiadstem.org/kesfet/yayinlar/12- stem-alaninda-egitim-almis-isgucune-yonelik-talep-ve- beklentiler-arastirmasi

  • Uyar, M., Doğanay, A. 2018. Öğrenci merkezli strateji, yöntem ve tekniklerin akademik başarıya etkisi: Bir meta-sentez çalışması, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(1): 186-209

  • Uyar, Ş., Doğan, N. 2014. PISA 2009 Türkiye örnekleminde öğrenme stratejileri modelinin farklı gruplarda ölçme değişmezliğinin incelenmesi, Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 3: 30-43

  • Yıldırım, K. 2011. Uluslararası araştırma verilerine göre Türkiye’de ilköğretim fen ve teknoloji derslerindeki öğretim uygulamaları. Türk Fen Eğitim Dergisi, 8(1): 159- 174.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics