Bu çalışmada Antik dönemde Güney Mezopotamya (Ön Asya) medeniyetlerinde yapılan bazı sporların günümüz bilgiler ışığında yeniden yorumlanması amaçlanmıştır. Literatür taraması yapılmıştır. Antik dönem Ön Asya medeniyetleri olarak Sümerler, Hunlar, Asurlar, Babilliler önemli halklardır. Antik dönemde yapılan sporların bazıları günümüzde yapılan bazı sporların ilk kaynağı olabilir. Ön Asya toplumlarında o dönemler eğlence günlük yaşamlarının bir parçası olarak toplumda kültürel bir olgu olarak gerçekleşmiştir. Günümüzde spor olarak görülen bazı faaliyetler o devirde bu topluluklarda bayram ve festival günlerinde gerçekleştirilmiştir. Gılgamış destanında, Kil tabletlerde dövüşler ve yarışlar yer almıştır. Özellikle güreş Gılgamış destanında etraflıca anlatılmıştır. Bayramlar ve festivaller dışında cenaze törenlerinde spor yarışmaları programlandığı belirlenmiştir. Ayrıca Ön Asya Uygarlıklarında sportif faaliyetleri teşvik eden nedenler arasında askeri görevler için hazırlıklarda ön planda olduğu düşünülmektedir. Antik dünyanın diğer toplumlarında olduğu gibi Krallar avlanma ile ilgili faaliyetlere katılarak haklarına güç gösterisi yapmışlardır. Sümerlerin sporculara istihkak olarak kemer verdikleri ve sporcuların kemer taktikleri tespit edilmiştir. Av sahneleri eski sarayların duvarlarında tasvir edildiği görülür. Asur kralları avlanmak için aslanları, filler ve deve kuşlarını kullanırlardı. O dönem boks sporunun popüler bir spor olarak yapıldığı da belirlenmiştir. Ayrıca dans faaliyetleri güreşle birlikte Gılgamış destanına girmiştir. Ön Asya’daki antik dönemde en eski sporlar arasında koşu faaliyetleri, güreş, boks, cirit atma, dans ve hokey olarak yer almıştır.
Sonuç: Antik dönem ön Asya medeniyetlerinde avcılık, binicilik, okçuluk yanında güreş ve boks gibi mücadele sporları ile dans, kayak, koşular ve yüzme gibi sporlarının kuralarında bazı değişiklikler yapılarak günümüzde devam ettiği görülür. Bunların bir kısmı ise değişik figürler üzerinde ve rölyeflerde yer almıştır. Değişik figür, rölyef ve destanlarda yar alan sportif faaliyetlere ait belgeler kronolojik sıraya göre ve konularına göre açıklanmalıdır. Ayrıca bu belgelerin günümüz modern ve geleneksel sporlardan hangilerini doğurduğu veya doğmasına etkileri olduğu belirtilmelidir.
Abstract
In this study, it is aimed to reinterpret some sports performed in Southern Mesopotamian (Front Asian) civilizations in the ancient period in the light of today's information. A literature review was made. Sumerians, Huns, Assyrians, Babylonians are important peoples as ancient civilizations of Asia Minor. Some of the sports made in ancient times may be the first source of some sports done today. At that time, entertainment was realized as a cultural phenomenon in the society as a part of their daily lives in the Asia Minor societies. Some activities that are seen as sports today were carried out in these communities on holidays and festival days. In the epic of Gilgamesh, fights and races took place on clay tablets. Wrestling is described in detail in the Gilgamesh epic. Apart from holidays and festivals, it has been determined that sports competitions are programmed in funeral ceremonies. In addition, it is thought that the preparations for military missions are among the reasons that encourage sports activities in the Near Asian Civilizations. As in other societies of the ancient world, Kings showed power to their rights by participating in activities related to hunting. It has been determined that the Sumerians gave belts to the athletes as a reward and the belt tactics of the athletes. Hunting scenes are seen on the walls of old palaces. Assyrian kings used lions, elephants, and ostriches for hunting. It was also determined that boxing was a popular sport at that time. In addition, dance activities were included in the Gilgamesh epic with wrestling. Running, javelin, wrestling, boxing, dance, and hockey were the oldest sports in ancient Front Asia.
Conclusion: Conclusion: It is seen that hunting, horseback riding, archery as well as combat sports such as wrestling and boxing, and sports such as dance, skiing, running, and swimming continue today by making some changes in ancient pre-Asian civilizations. Some of them are on different figures and reliefs. Documents belonging to sportive activities in different figures, reliefs and epics should be explained in chronological order and according to their subjects. In addition, it should be stated that these documents gave birth to which of today's modern and traditional sports or had an impact on their birth.